17 Nisan 2015 Cuma 19:21
D-8 Genel Sekreteri Musavi, Ağrı'da

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri ​Seyid Ali Muhammed Musavi, "Bizim işbirliğimizin bel kemiğini oluşturan tercihli ticaret anlaşması D-8 üye ülkeler arasında yürürlüğe girdi. Omurgasını ticaret oluşturuyor" dedi.

Ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Ağrı'ya gelen Musavi, Vali Musa Işın'ı makamında ziyaret ederek, bir süre sohbet etti.

D-8'in çalışmalarını ve vizyonu hakkında bilgi veren Musavi, dönemin başbakanı Necmettin Erbakan tarafından 8 ülkenin imzasıyla D-8'in kurulduğunu belirtti.

İlk on yıl D-8'in aktif bir dönem geçiremediğini dile getiren Musavi, "Endonezya'da yapılan 2006 genel zirvesinden sonra yeni bir döneme girildi ve D-8'in yapısı değişerek daha aktif bir hal aldı" dedi.

Siyasi ve teknik bir yapılarının olduğunu anlatan Musavi, şunları kaydetti:

"Siyasi yapımızda üç ana organımız var. Bunlardan ilki komisyon. Komisyon, üye ülkelerin Dışişleri Bakanlığının Müsteşarlığından oluşan bir yapı ve her 6 ayda bir toplanır. Konsey, Dışişleri Bakanlığından oluşur ve her yıl toplanır. Zirve de devlet başkanlarından oluşur ve iki yılda bir toplanır. Teknik düzeyde ise asıl işbirliğimizi yürüten öncelikli alanlarımız var. Tarım, turizm, ticaret, enerji, sanayi ve ulaştırma. Bu altı alanda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu altı alanın bakanları her yıl bir araya gelir."

Musavi, "Şu ana kadar yapılan işlerden, D-8 ülkeleri arası vize, gümrük anlaşması yürürlükte. En önemlisi bizim işbirliğimizin bel kemiğini oluşturan tercihli ticaret anlaşması da üye ülkeler arasında yürürlüğe girdi. Omurgasını ticaret oluşturuyor. Ticaretin ana motoru da özel sektör. Özellikle Türkiye'nin inisiyatifiyle özel sektörü bir araya getirmeye çalışıyoruz"  diye konuştu.

D-8 ilk kurulduğunda üye ülkelerin birbiriyle yaptığı ticaretin 20 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Musavi, "Bugün bu rakam 150 milyar dolar. Yani 18 yılda 7 kat arttı. Bu rakamı 2018 yılında 500 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Işın da D-8 ülkelerinin kuruluşundan bugüne katettiği mesafeyi görmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

D-8 ülkelerinin bundan sonra da daha aktif, daha büyük hizmetler yapmasını temenni eden Işın, "Aralarında ekonomi, ticaret ve işbirliği daha büyük seviyelere ulaşacaktır. Şu andaki çalışmalar da bunu göstermektedir. Ağrı tarım ve hayvancılık şehridir. Tarım ve hayvancılık konusunda eğer D-8 örgütünün bir katkısı olursa bundan mutluluk duyarız" dedi.

 

 

Son Güncelleme: 17.04.2015 19:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.