10 Nisan 2019 Çarşamba 17:30
Birçok Hastalığın Doğal İlacı Çiriş Otu Ağrı'da Tezgahlarda Yerini Aldı

Ağrı'da karların erimesi ve havaların ısınmasıyla birlikte, dağların yüksek kesimlerinde yetişen ve pırasaya benzerliği ile bilinen 'Çiriş otu tezgahlardaki yerini aldı.

Ağrı ve Doğu Anadolu Bölgesinin birçok yerinde dağların yüksek kesimlerinde yetişen 'Çiriş' otu, uzun süren kış mevsiminin ardından havaların ısınmasıyla birlikte köylüler ve seyyar satıcılar tarafından toplanarak kent merkezindeki manav ve seyyar satıcılarda satışa sunuldu.

Çiriş otunu Ağrı'nın yüksek yaylaları ve dağ eteklerinden toplayarak getirdiklerini anlatan seyyar satıcı Fevzi Sepetçi, bu otun yetişmesi ile birlikte Bahar mevsiminin tam anlamıyla geldiğini dile getirerek, "Artık İlkbaharın geldi. Baharın gelmesiyle birlikte de ilk aylarda çiriş otu, ışgın, kenger gibi otlar bizim bölgemizdeki dağların yüksek kesimlerinde yetişiyor. Genelde yöre insanımız, bu otları toplayıp kendi evlerinde yiyecek olarak kullanıyor. Bizlerde çarşı pazarda bunları satarak geçimizi sağlamaya çalışıyoruz. Şu an ilk etapta çiriş otu yetiştiği için onu getirip satıyoruz. Önümüzdeki haftalarda ise ışgın ve diğer otlar yetişince getirip satacağız. Bu otun yanında yetişen diğer otlar, genelde insanımız tarafından yöresel yemeklerde kullanılıyor. Bu otun fiyatı şu an ilk olması sebebi ile biraz pahalı. İki kilosunu 10 lira civarında satıyoruz. İleride bu dağların yüksek kesimlerindeki karların da erimesi ile bu fiyatlar çok daha aşağılara düşecek" dedi.

Pırasaya benzerliği olduğu için yöre insanının Çiriş otunu, doğunun pırasası olarak da adlandırdığını ifade eden Sepetçi: "Çiriş, özellikle yöresel yemeklerde kullanılıyor. Çoğu zamanda ıspanak gibi yapılıyor. Kimi insanımız da Çiriş'i alıp kurutarak kış mevsiminde tüketiyor. Doğal olduğu içinde sağlık açısından da çok faydalı bir bitkidir. Sağlık açısından faydalarını merak eden insanlarımız internetten falan bakıp okuyabilirler. Onun için gerek bölgede gerekse ilimizde çiriş fazlaca tüketiliyor" diye konuştu.

Çiriş otu nedir?

İlk bakıldığında pırasaya benzer yaprakları olan çiriş otu, bu nedenle yabani pırasa olarak anılır. Pırasaya oranla daha küçük olmakla birlikte bazı yörelerde güllük diye de adlandırılır.
Mevsimsel değişimlere göre Nisan ile Temmuz ayları arasında çiçek açan çiriş otunun bilinen bir çok faydası bulunmaktadır.

Çiriş otu nerelerde yetişir?

Türkiye’de hemen hemen her yörede yetiştiği bilinen çiriş otu daha çok Doğu, Güney Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz’de bolca bulunur.
Oldukça lezzetli bir tada sahip olduğu için yemeklerin içinde ve sade olarak yenebilir.

Çiriş otunun faydaları nelerdir?

Çiriş otunun halk arasında bilinen birçok faydası vardır. Hastalıklar için doğal tedavi yöntemi olarak kullanılan çiriş otunun iyi geldiği hastalıklar şu şekildedir.

*Basura iyi gelir.
*Regl düzensizliğini ortadan kaldırır.
*Ağrı kesici etkisi vardır.
*İdrar söktürür.
*Mesane taşlarına etki eder.
*Cinsel gücü arttırır.
*Akrep gibi zehirli hayvanların etkilerine sirke ile kaynatıldığında fayda sağlar.
*C vitamini kaynağı sağlar.
*Saç kırana iyi gelir.
*Egzamayı tedavi eder.

Son Güncelleme: 10.04.2019 17:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.