11 Ekim 2013 Cuma 00:00
ÇEÇEN DEN AĞRIYA 300 KİŞİLİK YURD

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İbrahim Çeçen Vakfı Kurucusu İbrahim Çeçen, doğup 18 yaşına kadar yaşadığı Ağrı'ya bir üniversite kazandırmakla kalmadı, 'yerel kalkınma mucizesi'nin de tohumlarını ekti... Çeçen, şimdi de üniversiteye 300 kişilik bir kız yurdu yaptırmak için harekete geçti. 

 

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, doğup büyüdüğü topraklara vefa borcunu, eğitimden sağlığa spordan sanata farklı projelerle ödemeye devam ediyor.

 

Bugüne kadar 5 okul yaptıran, 8 bin öğrenciye karşılıksız burs veren Çeçen'in 43 yıllık iş hayatında en çok gurur duyduğu proje ise kuşkusuz Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi...

 

Çeçen, 'Vakıf olarak Türkiye çapında faaliyetlerimizin yanı sıra doğup büyüdüğüm Ağrı ilini özellikle pilot bölge olarak seçtik. Bu ülkede yetişmiş bir iş adamı olarak bu topraklara borcumu ödeme yükümlülüğünü taşıyorum' diyor.

 

Çeçen, 'Ağrı'nın yaşam biçimi bu üniversite ile gelişecek; üniversite Ağrı'nın sosyal, kültürel, ekonomik hayatını değiştirecek. 1986'dan itibaren cumhurbaşkanlarımız, başbakanlarımız, muhtelif zamanlarda beni ödüllendirdiler. Meclis Başkanımız üstün Hizmet Ödülünü lütfettiler. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün elinden aldığım Üniversitemizin fahri doktoralık diploması da beni ayrıca onurlandırdı' dedi.

 

l IC Holding olarak, sosyal sorumluluk projelerinizi kurduğunuz vakıf üzerinden yürütüyorsunuz. Neden böyle bir karar aldınız?

 

Yüksek tahsilimi yapmak için 18 yaşımda Ağrı'dan ayrıldığımda, varlıklı olmak gibi bir hayalim hiç yoktu. Kader beni 26 yaşımda işadamı yaptı, ben de sadece işimde başarılı olmak istiyordum. Başarılı oldukça da para kazanmaya, varlık sahibi olmaya başladım.

 

Ancak bu durum benim hayatımda çok büyük değişiklik yapmadı, yine mütevazı hayatımız devam etti. 1986'da Ağrı'ya yaptırdığım İlköğretim okulunun bana verdiği mutluluğu, onuru hissedince; zenginliğin de, varlığın da farkına vardım. O tarihten itibaren de, gerek okul yapımlarına, gerekse ihtiyacı olan başarılı öğrencilere burs şeklinde eğitime destek olmaya ağırlık verdim.

 

Türkiye'ye yapılacak en önemli yatırımın eğitime verilecek destek olduğuna inanıyorum. Bu inançla ve burs sayısı giderek arttıkça kurumsal bir yapıya dönüşmenin daha doğru olacağı kanaatiyle 2004 yılında da İbrahim Çeçen Vakfı'nı kurdum.

 

8 BİN ÖĞRENCİYE BURS VERDİK

 

l Vakfın sosyal sorumluluk projeleri hangi alanlar üzerine yoğunlaşıyor?
Vakfımız eğitim, sağlık, spor, kültür ve sanat alanlarında yürüttüğü projelerle sorunlara çözüm bulmayı amaç edindi. Öncelikli konumuz eğitim.

 

Gençlerimizin eğitimine destek vermek gerek benim gerekse çocuklarımın da en büyük hedefi.

 

Vakfımız ihtiyacı olan başarılı üniversite öğrencilerine karşılıksız eğitim bursu veriyor. Bugüne kadar 8 bini aşkın öğrenci bu burstan faydalandı.

 

Burs verdiğimiz gençlerin şimdi vali, doktor, mühendis, hakim, öğretmen olarak önemli görevlerde başarılarını sürdürmeleri benim için en güzel mutluluk. Bu yıl da 578 üniversite öğrencisi vakfımızdan karşılıksız burs alıyor.

 

BUGÜNE KADAR 2'Sİ AĞRI'DA 5 İLKÖĞRETİM OKULU YAPTIRDI

 

l Bildiğim kadarıyla siz çok sayıda okul da yaptırdınız...

 


Evet, bugüne kadar Ağrı'da 2, Erzincan'da 1, Ankara Lalahan'da ve Van Erciş'te de 1'er olmak üzerek 5 ilköğretim okulu yaptırdım.

 

l Bir de IC Vakfı Mentorlar Grubu var... Ondan bahseder misiniz?

 

IC Holding grubu şirketlerimizde 20 bin civarı çalışanlardan bursiyerlerimize danışmanlık yapacak IC Vakfı Mentorlar Grubu'nu oluşturduk.

 

Şirketlerimde çeşitli yöneticiler arasından kendi istekleriyle mentorluk yapacak olanlar ile vakfımızın bursiyerlerini eşleştirdik. Onlar kendi deneyimlerini ve tavsiyelerini bizim genç bursiyerlere aktarıyorlar. Ayrıca bir de IC Vakfı Gönüllülerimiz var.

 

Onlar da gönüllü olarak vakfımıza güç veren gönüllü bir grup.

 

43 YILLIK İŞ HAYATIMDA EN ÇOK GURURU ÜNİVERSİTEYLE DUYDUM

 

DOĞDUĞUM ve gençliğimin geçtiği Ağrı Türkiye'nin en fakir, en çaresiz illerinden biri. Oraya yapılacak bir üniversite ile çok şeyin değişebileceğine inandım. Ağrı'ya üniversite fikrini hayata geçirmek için çok uğraştık ama bürokratik engellerle karşılaştık.

 

2007'de hükümet Ağrı'ya üniversite kurma kararı aldı da biz de çalışmayı başlattık. O zamanlar üniversiteyi kurmaya başladığımız alan bir tarlaydı.

 

Şimdi ise gerçekleştirdiğimiz özgün projelerle 3 yıl içinde inşa ettiğimiz üniversitemiz bölgenin en güzel üniversitesi oldu. 43 yıllık iş hayatımda çok önemli işler yaptım. Ancak şunu açıkça söylemeliyim ki bu hayatımın en önemli projesi ve en gurur duyduğum yatırımım.

 

300 KİŞİLİK KIZ YURDU İÇİN KOLLARI SIVADI

 

Ağrı'da üniversiteye 300 kişilik bir kız öğrenci yurdu yaptırmaya karar verdim. En kısa zamanda bu proje de başlayacak. Üniversitemizin bilim, eğitim, kültür, sanat, spor konularındaki projelerine gereken desteği vereceğiz.

 

Akademisyenlerin araştırma ve yurtdışı yayın çalışmalarına ve çeşitli konularda başarılı olan üniversitemiz öğrencilerine teşvikleri sürdüreceğiz.

Son Güncelleme: 11.10.2013 00:00
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.