11 Ekim 2013 Cuma 00:00
IC VAKFINDAN ENGELLİLERE DESTEK

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, SODES kapsamında gerçekleştirdiği “ENGELLİ BİREYLERE DAHA BİLİNÇLİ BİR AİLE ORTAMI OLUŞTURULMASI” projesi için İbrahim Çeçen Vakfı 15 engelliye tekerlekli sandalye verdi.

 

Engelli aileleriyle bir araya gelen İbrahim Çeçen Vakfı Müdürü Dr. Meral Dinçer “Günümüz yaşam koşullarında normal bir çocuğa sahip olmak bile ailede bazı değişiklikler yapmasını gerektiriyorken, bir de çocuğun engelli olması aileler için hem yorucu, hem de zorunlu bir süreci başlatıyor.

 

Engelli bir bireye sahip olmak ailelerde sosyal, ekonomik, fiziksel ve psikolojik yükü arttırırken, zaten günlük sorunlarla baş etmeye çalışan aile, engelli bireyin özel gereksinimlerinden dolayı daha fazla güçlüğün üstesinden gelmek zorunda kalıyor.

 

Ülkemizde engellinin büyük sorumluluğunu ailesi, yakınları, yakınları içinde de kadın bireyler yaşadığından, kurumsal yapılanmalar ailelerin yükünü hafifletmeye çalışsa da toplumsal ön yargılar da bir sorun olarak duruyor.” dedi.Toplumun yaklaşık her on ferdinden birisinin engelli olduğunu söyleyen Dr. Meral Dinçer “Engelli bireye sahip ailelerin yılgınlık ve yorgunluk duygularının onarılması için onlara yönelik etkinliklerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

 

Çünkü aileler toplum tarafından yeterince anlaşılmadıklarını düşünmekte, sosyal dışlanmışlık ve tükenmişlik duygusu yaşamaktadırlar. Bu sebeple ailelere danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin etkinliği ve sürekliliği sağlanmalıdır.

 

Engelli bireylerin ileriye yönelik menfaatleri doğrultusunda hazırlanan bu çalışma Ağrı’da bir ilk olması yönüyle de  önem taşımaktadır. Vakfımızın 15 aileye ihtiyaçları olan 15 tekerlekli sandalye vermesi böylesine önemli bir projede sosyal sorumluluğun küçük de olsa bir örneğidir” dedi.

 

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, SHMYO Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Görevlisi Eren Ertör koordinatörlüğünü yaptığı proje ile ilgili olarak “Türkiye İstatistik Kurumu 2002 verilerine göre, Ağrı ilinde özür derecesi %20 ve üzeri olan 7592 engelli birey bulunmaktadır.

 

Bu bireyler ailenin kabullenmemesi, çocuğunun özrüne ilişkin bilgisizliği, ailenin eğitim durumu,  engelli çocuğa sahip olma nedeniyle kendini toplumdan yalıtma vs. gibi birçok sorunla karşı karşıyadır. Evlerinde engelli birey bulunan aileler gerek psikolojik, gerekse engelli bireyin bakımı yönünden büyük ölçüde yetersiz kalmaktadır. 

 

Projemizle, erken tanı, engelli bireyin dünyaya gelmesi ile birlikte onu koşulsuz kabullenme, aileye ve engelli bireye psikolojik yardım, engelli bireyin özrü hakkında aile fertlerini bilgilendirme, engelli bireyin öz bakım ve diğer alanlarda nasıl geliştirmeleri konusunda rehberlik edilmiştir.

 

Uzman eğitimciler ve fizyoterapistler tarafından seminer verilerek bu eğitimler sonunda engelli bireyler ve aileleri ile birlikte sosyal içerikli organizasyonlar yapılmış olup, engelli bireylerin potansiyelleri doğrultusunda geliştirilebileceğine ve bu bireylerin toplumun ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkat çekilmiştir.“ dedi.

 

Ertör, İbrahim Çeçen Vakfı’na bu sosyal sorumluluk desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Son Güncelleme: 11.10.2013 00:00
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.