11 Ekim 2013 Cuma 00:00
İRFAN ASLAN BİLİM VE TEKNOLOJİDE DOĞU İLE KAFKASLARI BULUŞTURACAĞIZ

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan ASLAN, bilimsel anlamda bakir bir bölge olan Doğu Anadolu ve Kafkaslar’daki üniversitelerin ortak hareket etmesinin, bölge üniversitelerini uluslararası statüde önemli bir noktaya taşıyacağını belirtti.


Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘İşbirliğinde Öncelikli Konular ve Geleceğe Yönelik Planlar’ toplantısı, Türkiye’den Kafkas, Muş Alparslan, Erzincan, Ardahan, Atatürk, Erzurum Teknik, Yıldırım Beyazıt, Van Yüzüncü Yıl ve Iğdır Üniversiteleri ile Gürcistan’dan Tbilisi State Medical Üniversitesi, Akhaltsikhe Devlet Üniversitesi ve Akhalkalaki Üniversitesi, Nahcivan Devlet Üniversitesi, Azerbaycan’dan Bakü Qafgas Üniversitesi, İran’dan İslami Azad ve İran Merad Üniversitelerinin Rektörleri katıldı.


Üniversite Senato Salonu’nda yapılan toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN, toplantıyla Türkiye’nin doğusunda yer alan güzide şehir Ağrı’yı ve üniversiteyi tanıtmayı hedeflediklerini belirtti.


Teknolojik gelişmeler konusunda özellikle Kafkasya’daki üniversiteler arasında işbirliği yaparak ortak bir teknoloji merkezi yapabilmeyi amaçladıklarını kaydeden Prof. Dr. ASLAN, Erasmus ve Bologna süreci içerisinde bir birlik oluşturma konusunda görüş alışverişinde bulunmayı hedeflediklerini dile getirdi.


Üniversiteler arasındaki işbirliğinin sadece imza protokolünden ibaret olmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. ASLAN, “Bundan sonra yapılan işbirliklerinin hayata geçirilmesi, öğrenci ve akademisyen değişimi ile değişik aktivitelerle beraber Kafkasya’daki üniversitelerin ve Türkiye’nin doğusundaki üniversitelerin bir birlik haline gelmesini amaçlamamız gerekiyor. Özellikle uluslararasılaşma ve ortak akıl platformu oluşturarak yurt içindeki üniversitelerimiz ile yurt dışından gelen üniversitelerdeki bilimsel etkinliklerin ve alt yapının ne olduğunu ortaya çıkararak bundan sonraki çalışmalarda neler yapabilirliğini ortaya koymak istedik” diye konuştu.


Romanya’nın başkenti Bükreş’te gerçekleştirilen toplantıda Erasmus For All  (Herkes İçin Erasmus) adı altında bir program başlatıldığını aktaran Prof. Dr. ASLAN, “Toplantıda, herkes için Erasmus görüşü benimsedi. Böylece ciddi bir öğrenci değişimi olacak. Yaklaşık 3.5 yıllık bir üniversite olmamıza rağmen şu an itibariyle çok sayıda öğrencimiz çeşitli ülkelerde yer alırken, çok sayıda öğretim elemanını da yurt dışına gönderdik ve göndermeye de devam ediyoruz.

 

Ama biz istiyoruz ki ABD ve Avrupa ülkelerinden çok İran, Rusya Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelerle öğrenci değişimi yapalım. Hatta buralarla Akademisyen değişimi yapıp bu ülkelerden gelen öğrencilere master ve doktora yaptıralım. Bunun için de bakir bir bölge olan Türkiye’nin doğusu ile Kafkaslar’daki bilimsel çalışma ortamını iyi tespit etmeliyiz. Çünkü bu bölge, bilimsel çalışma ortamı olarak çok da önemli. Bu bilimsel altyapının oluşturularak ortak projelerin hayata geçirilmesi, bölge insanlarının dünya platformunda çok iyi yerlere gelmesine de büyük katkı sağlayacaktır. Bu toplantı ile bunları hayata geçirmek istiyoruz. Artık, dünya globalleşti ve bir anlamda da küçüldü. Bir yere gitmek artık eskisi gibi zor değil. Bunun için laboratuvar ve fiziki altyapımız nedir? Ne gibi çalışmalar yapabiliriz? Bunları iyi bir şekilde değerlendirmek gerekiyor” diye konuştu.


Yıllarca master ve doktora için Türkiye’den ve Kaf kasya’daki ülkelerden akademisyenlerin Avrupa ülkeleri ve ABD’ye gitmek durumunda kaldığını vurgulayan Prof. Dr. ASLAN, şöyle devam etti:


“Biz istiyoruz ki bölgede imkanlarını hep birlikte kullanalım. Öğrencilerimiz karşılıklı olarak master ve doktoralarını buralarda yapsın. Çünkü dünya geneline baktığınız zaman uzaktan ve yüksek eğitimde teknolojinin bir bütün haline gelme durumu başlamış durumda. Bunun için de yapacağımız araştırmalarda, vereceğimiz eğitimde Kafkas ülkelerinin farklı bir yerde olmasını arzu ediyorum. Bu toplantının sonucunu hayata geçirebilir ve üniversiteler birliklerini hayata geçirebilirsek, bölge insanlarının ciddi bir kalkınma hamlesi sağlayabileceğine inanıyorum. Çünkü bu bölge, birçok bilim dalı için çok bakir. Bu bakir bilim dallarını ortak projelerle hayata geçirmek yıllarca farklı sıkıntılarla hayat bulmuş bölge  insanlarının daha iyi, etkin ve efektif şekilde yaşama ve kalkınma hamlesi gerçekleştirmesine katkı sağlayacaktır.”


Üniversitede gerçekleştirilen toplantıya katılan Rektörler, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin kısa sürede fiziki yapılaşma ve bilimsel altyapı konusunda büyük bir ilerleme gösterdiğini söylediler. Rektörler, “Rektör Prof. Dr. ASLAN ve ekibinin gayretli çalışmalarının meyvesini kısa zamanda verdiğini görüyoruz. Tüm fakültelerin binalarının tamamlanmış olması, donanımıyla bölgede tek olarak nitelendirilebilecek bir Merkezi Araştırma Laboratuvarının bulunması, çok amaçlı spor salonu, modern bir merkezi yemekhane ve kafeteryası ile öğrenciler için güzel bir ortam oluşturulmuş. Bundan dolayı da Rektör beyi kutluyoruz” diye konuştular.

 

 

Son Güncelleme: 11.10.2013 00:00
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.