Ağrı Haber

ithalata hurda önlemi

Ekonomi

10. Kalkınma Planı kapsamında ithalata bağımlılığın azaltılması için metal hurda toplanmasında takip ve kontrol edilebilir modern bir sisteme geçilmesi hedefleniyor. Türkiye son 6 yılda 45 milyar doların üzerinde hurda ithaliyle dikkat çekiyor.

Hurda stoğunu daha iyi değerlendirmek ve modern bir sistem oluşturmak için “Atık Getirme Merkezleri” kurulacak. Bu kapsamda hurda ithalatının azaltılması amaçlanıyor.

YILLIK VERİ OLUŞTURULACAK

10. Kalkınma Planı kapsamında hazırlanan İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı Eylem Planı verilerinden derlenen bilgilere göre, metal hurda toplanmasında ilkel yöntemlerden kurtularak takip ve kontrol edilebilir modern bir sisteme geçilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda yıl sonuna kadar “Atık Getirme Merkezleri” kurulacak.

Uygulama altyapısının hayata geçirilmesiyle yurtiçindeki hurda toplama işleminin daha sistemli hale gelmesi ve izlenebilirliği ile ayrıştırma oranlarında artış sağlanması hedefleniyor. Bu doğrultuda, metal hurda ayrıştırma ve işleme merkezlerine yönelik, potansiyeli yüksek bölgeler tespit edilecek ve bölgelerde sanayi siteleri oluşturulması desteklenecek.

İTHALATTA ÖNDEYİZ

Eylem planı çerçevesinde, yurtiçi demir-çelik hurda üretim kapasitesi ve üretimiyle ilgili güncel verilerin yıllık bazda oluşturulması ile hurda üretim ve tüketim projeksiyonlarının yapılması da planlanıyor. Bu kapsamda hazırlanacak yıllık raporlar tüm paydaşların kullanımına açık olacak. Son 6 yılda 45,2 milyar dolarlık hurda ithalatı gerçekleştiren Türkiye, dünyanın en önemli hurda ithalatçısı ülkeleri arasında yer alıyor. Söz konusu dönemde 117,5 milyon tonluk hurda ithal edilirken, AB en önemli ithalat pazarı konumunda bulunuyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.