Ağrı Haber

Yellen cuma tarım dışı‏

Yellen cuma tarım dışı‏
Ekonomi

FED Başkanları son açıklamalarında yeni bir sıkılaştırmanın çok yakın olduğuna dair açıklamalar yapmışlardı. Başkan’ın konuşmasının yanı sıra, gün içerisinde FED üyelerinin de önemli açıklamaları takip edilecek.

Bu hafta dolar için oldukça önemli. Bugün New York Ekonomi Kulübünde konuşma yapacak Yellen’ın konuşmasında ekonomiye değinip değinmeyeceği merak konusu. FOMC toplantısı sonrası yaptığı konuşmada güvercin bir ton sergileyen Yellen, bu sefer şahin açıklamalar yapan FED başkanlarına katılabilir. FED Başkanları son açıklamalarında yeni bir sıkılaştırmanın çok yakın olduğuna dair açıklamalar yapmışlardı. Başkan’ın konuşmasının yanı sıra, gün içerisinde FED üyelerinin de önemli açıklamaları takip edilecek. 12:15’de San Francisco FED Başkanı Williams, 19:00’da New York FED Başkanı Dudley ve 20:00’da Dallas FED Başkanı Robert Kaplan’ın yapacağı konuşma takip edilecek. Özellikle Dudley’nin FED komitesi içinde önemli bir ağırlığı bulunmakta. Güvercin açıklamaları bilinen Dudley’nin konuşması etkili olacaktır ve tarım dışı öncesinde Dolar’ı yeniden zayıflatabilir. Enflasyona yönelik tahminler ve faiz artırımının zamanlamasına dair açıklamalar önemle takip edilmelidir.
Şuanda piyasadaki faiz artışı olasılıklarına baktığımızda Nisan yüzde 12, Haziran ise yüzde 38 olarak fiyatlanıyor. Son FOMC’de üyeler 2016 yılında 2 faiz artışı beklediklerini ifade etmişlerdi. Dün açıklanan rakamlara baktığımızda, kişisel harcamalar yüzde 0.1 artış gösterirken, önceki ayın verisi yüzde 0.5’ten yüzde 0.1’e revize edildi. Kişisel gelirler ise yüzde 0.2 artış göstererek istihdam ve güçlü işgücü piyasasının ekonomiyi desteklediğini gösterdi. Tüketicilerin harcama konusunda temkinli davrandığı görüyoruz, bu da enflasyon baskısının devam ettiğine işaret ediyor.
CUMA GÜNÜ İSTİHDAM RAKAMLARI AÇIKLANACAK
Son dönemde FED’in elini güçlendiren iş gücü piyasası iyileşmeye devam ediyor. Ocak ayında 172 bin artış gösteren tarım dışı istihdam Şubat’ta 242 bin ile istihdam tarafındaki güçlenmeyi ortaya koydu. Son 12 ayın ortalaması 223 bin. Cuma günü açıklanacak rakamda beklenti ise 205 bin. 200 binin üzerinde gelecek tarım dışı istihdam bize iş gücü piyasasının gücünü koruduğunu gösterir.

Sıradaki Haber