Ağrı Haber

'Ramazanda Doktor Sözü Dinleyin'

Gündem

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Yaylalı:-"Hekim oruç tutmanızı uygun görmüyorsa sözünü mutlaka dinleyin, 'kaza et' diyorsa kaza edin"

ERZURUM (AA) - Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Davut Yaylalı, ramazan ayında oruç tutmaya gücü yetmeyenlerin ve hasta olanların oruç tutmayıp kaza etmesi gerektiğini belirterek, "Allah Kur'an'da ramazan ayında oruç tutmayı emrederek yolcu veya hasta olanında tutmayıp kaza yapması ruhsatını veriyor. Hekim oruç tutmanızı uygun görmüyorsa sözünü mutlaka dinleyin, 'kaza et' diyorsa kaza edin." dedi.

Yaylalı, ramazan ayında özellikle yaşlı ve hastaların oruç tutamayacak durumdayken oruç tutmaya devam etmelerinin hem dini hem de sağlık açısından uygun olmadığını söyledi.

Yaylalı, "Halkımız hastalığı olsa da 'nasıl orucumu tutmam' diyerek oruç tutmaya devam ediyor. Ama hastalığı bir yerde daha da artıyor veya kendisini hastaneye götürecek duruma getiriyor. Sağlık açısından zararlı olan şeyler dinen de faydalı değildir." dedi.

Bu ayın insanları dürüstlüğe yönlendiren ve iyilikleri öne çıkaran güzel bir ay olduğunu anımsatan Yaylalı, ramazan ayının Müslümanlar nezdinde önemli bir yeri olduğunu, bu nedenle hasta olsalar bile oruç tutmaya çalıştıklarını kaydetti.

Yaylalı, özellikle ramazan ayında hastanelerin acil servislerinde hastaların çoğaldığını belirterek, "Bu durum ya aşırı derecede yemekten ya sahur yapmayarak yorgunluktan ya da en önemlisi hasta ve gücü yetmediği halde oruç tutulmasından kaynaklanıyor. Allah Kur'an'da ramazan ayında oruç tutmayı emrederek yolcu olan veya hasta olanların da tutmayıp kaza yapmaları gerektiğine ruhsat veriyor. Hekim oruç tutmanızı uygun görmüyorsa sözünü mutlaka dinleyin, 'kaza et' diyorsa kaza edin." diye konuştu.

- "Hekimler uyarmalı"

Oruç tutmaya gücü yetmediği halde oruç tutanları hekimleri tarafından ikaz edilmesi gerektiğini dile getiren Yaylalı, şöyle devam etti:

"Bu konuları bilen bir hekim oruç tutmaya gücü yetmeyenlere veya hasta olduğu halde oruç tutmaya devam edenlere 'senin oruç tutman doğru değildir, sağlığın için zararlı olur, hastaneye yatmak zorunda kalırsın' diyerek uyarırlar ise biz ilahiyatçılar olarak orucunu tutmayıp kaza etmesi şeklinde uyarıda bulunuruz. Dini sorumluğun ne olduğunu ve orucu bilen bir doktor 'senin oruç tutman sana zararlıdır' derse oruç tutulmaması gerekiyor. Çünkü 'oruç tutun' diyen de Allah, 'hastalıkta tutmayın' diyen de Allah. Bu konuda Allah bize yol gösteriyor. Hekimlerin salt hekimlik bilgisiyle hastayı ikna etmesi zor olabilir belki. Fakat dini bilgileri öne sürerek 'bak ben de oruç tutuyorum, orucun önemini biliyorum ama hastalık ve gücümüz yetmediği zamanda Allah tutmayıp kaza edebileceğimizi bildiriyor' diyerek vatandaşları uyarmaları gerekiyor."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.