Ağrı Haber

Süt sağmak için her gün 8 kilometre yürüyorlar

Gündem

Muş'un Hasköy ilçesinin Koç köyündeki kadınlar, hava sıcaklığına aldırış etmeden her gün 8 kilometre yürüyerek yaylada otlayan koyunlarını...

MUŞ - Muş'un Hasköy ilçesinin Koç köyündeki kadınlar, hava sıcaklığına aldırış etmeden her gün 8 kilometre yürüyerek yaylada otlayan koyunlarını sağıyor.

Hava sıcaklığının mevsim normallerini üzerinde seyrettiği Muş'ta, sıcak havaya rağmen sabah ve akşam saatlerinde köylerinden kilometrelerce uzaklıktaki yaylaya giden kadınlar, koyunları sağdıktan sonra evlerine dönüyor.

Tek geçim kaynakları olan hayvancılık faaliyetlerini zor şartlarda sürdürdüklerini anlatan kadınlar, hem sıcak hava hem de ramazan ayının gelmesiyle daha zor günler geçirdiklerini belirtti.

Habibe Çelik, hayvancılıktan başka bir gelirlerinin olmadığını ifade ederek, süt ve ürünlerini satarak çocuklarının bakımını sağladığını söyledi.

Koyunların yaylada otlatıldığı dönemlerde sabah ve akşam saatlerinde yaylaya gidip hayvanlarını sağdıklarına değinen Çelik, "Sıcakların başlaması ve ramazan ayına girmemiz nedeniyle köylü kadınlar olarak zor şartlarda koyun sağmaya gidiyoruz. Her gün 8 kilometre yürüyoruz ama bunu yapmaya mecburuz. Çünkü tek gelirimiz bu. Her birimizin 8-10 nüfusu var. Çocuklarımız okuyor. Hayvancılığın dışında başka bir seçeneğimiz yok" diye konuştu.

Süt sağan kadınlardan Hatice Gürbüz ise 60 yaşında olduğunu ve yaklaşık 45 yıldan bu yana koyun sağdığını vurgulayarak, "Birkaç yıl önce hayvanlarımızın büyük bir bölümünü satmak zorunda kaldık. Şu anda yine koyun almaya başladık ve geçimimizi hayvancılık ve çiftçilik yaparak sağlamaya çalışıyoruz. Bölgede hayvancılığı çok önemsiyoruz. Hayvancılık biz köylülerin olmasa olmazlarındandır" dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.