Ağrı Haber

HDP Ağrı Milletvekili Taşdemir'den Patnos'taki Elektrik Sayaçları açıklaması

Patnos

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Patnos'ta yaşanan elektrik olayları ile alakalı çarpıcı iddialarda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Patnos'ta yaşanan elektrik olayları ile alakalı çarpıcı iddialarda bulundu.

Ağrı'nın Patnos ilçesinde elektrik sayaçlarının yüzlerce metre yüksekliğe takılması iddiasını belirten HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, halkın sayaçları okunmasının engellendiğini iddia etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in cevaplaması üzerine soru önergesinde bulunan Dilan Dirayet Taşdemir:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını rica ederim.

Dirayet Dilan TAŞDEMİR

Ağrı Milletvekili

Ağrı-Patnos ilçemizde elektrik sayaçlarının yüzlerce metre yükseklikteki direklerin tepesine monte edilmesi ilçe halkında ciddi mağduriyetlere yol açmıştır. Sayaçların yüksek direklere monte edilmesiyle beraber ilçe genelinde hanelere çok yüksek elektrik faturaları gelmeye başlamıştır. Tarafımıza ulaşan yurttaşlar, normalde 40-100 TL arasında değişen elektrik faturalarının 400-800 TL arasında değişen miktarlarda gelmeye başladığını belirtmektedir.

Yine bu yüksek faturaların son ödeme tarihi geçtiğitaktirde 3 gün içerisinde elektrikler kesilmekte ve kesilen elektrikleri açtırmak içinyurttaşlar Erzurum Aras-Edaş’a gitmek ve yüksek faturalara ek olarak açma kapama parası ödemek zorunda kalmaktadır. Ayrıca sayaçların yüksek direklere monte edilmesi sonucu halk kendi sayaçlarını okuyamaz duruma gelmiş ve faturalandırmada şeffaflık ilkesi ihlal edilmiştir.

Bu durumu protesto eden Patnos halkına polis saldırmış ve valiliğin açıklamasının aksine, kullanılan tazyikli su ve biber gazı sonucu 55 yaşındaki Ali Çelik isimli yurttaşımız kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmiştir.

Bu gerekçe ile

Elektrik sayaçlarının yüksek direklere monte edilmesini ve yüksek elektrik faturalarını protesto eden halka polisin müdahalesi sonucu yaşamını yitiren Ali Çelik isimli yurttaşın yaşamını yitirmesi ile ilgili soruşturma açılmış mıdır?

‘Kaçak elektrik kullanımı engelleme’ adı altında son derece ilkel bir yöntemle elektrik sayaçlarının yüksek direklere monte edilerek halkın kendi elektrik sayaçlarını görmesinin engellenmesinin asıl gerekçesi nedir?

Yurttaşların kendi elektrik sayaçlarını okumasının engellenmesi ile şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi açıkça ihlal edilmektedir. Bu ihlalin son bulması için çalışma başlatılmış mıdır?

Kasım ayında Patnos ilçemizde hanelere çok yüksek elektrik faturalarının gelmesinin nedeni nedir, sayaçların direklere monte edilmesinin maliyeti faturalara mı yansıtılmaktadır?

Sayıştay raporlarında Ağrı Belediyesinin Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye toplam 27 milyon TL’lik elektrik borcunun ödenmediği tespit edilmiştir. Ağrı halkına çok yüksek elektrik faturalarının gelmeye başlanması, halkta bu borcun kendisinden tahsil edilmeye başlandığı düşüncesini yaygınlaştırmıştır. Bakanlığınızca bu yönlü bir soruşturma açılmış mıdır?" dedi.

Yorumlar (1)

fırat güner 5 Yıl Önce

kaçak kullanamıyoruz derdimiz o demezde..

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.