1 Ocak'tan İtibaren Peynir Neden Yasaklandı!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2016'ya girmemizle beraber hayatımızda yeni kanunlar, yeni gelişmeler, yeni beklentiler vb. liste uzayıp gider. Yeni yılla birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hazırladığı tebliğle 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren resmi gazete yayınlanarak yürürlüğe girecek olan ve birçok yenilikle birlikte birçok yasak da vatandaşa ulaştırılmış oldu.
Dikkat çeken önemli madde de peynir hakkında çıkandır. Üretim safhasından maketlerde uygulanan muhafaza sürecine, üretim yerinden satışın yapılacağı yere nakliyesine, pazarlamayı yapacak olan ilgiliden piyasaya arzına kadar birçok yenilik ve yasağı beraberinde getiren düzenlemeye göre, peynir artık ambalajsız satılamayacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yasak üzerine yasak yağdırırken daha sonrasında vakum teknolojisi istendi.
Üretiminden muhafazasına, taşınmasından piyasaya arzına kadar birçok yenilik getiren düzenlemeye göre, peynir artık ambalajsız satılamayacak. Sektör, üniversiteler ve STK'ların görüşleri alınarak uzun süren çalışmalar sonucu Türk Gıda Kodeksi'ne uygun hazırlanan tebliğ, peynirlerin ambalaja girmesiyle ilgili düzen getiriyor.
Buna göre, doğrudan satış için üretilen peynirler ambalajlı şekilde ve hijyen kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya sunulabilecek. Peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği'ne ve Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümlerine uygun malzemelerle ambalajlanacak. Buna göre, açıkta veya gıda ambalajına uygun olmayan poşet, kutu, plastik, strafor kutular kullanılamayacak.
AROMA YASAK, TUZ AZALIYOR
Peynir Tebliği ile yılbaşından itibaren zorunlu olacak diğer bazı düzenlemeler ise şöyle: Peynirlerin muhafaza, taşınma ve piyasaya arz süreçlerinde 10 santigrat derecenin altında tutulması zorunlu olacak. Özellikle pazarlarda ve fuarlarda peynirler, ambalajlarda ve 10 santigrat derecenin altında şartlarda sergilenip satılabilecek. Koyun sütü aroması, keçi sütü aroması, tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri kullanılamayacak. Peynir etiketlerinde, tüketicinin yanılmasına neden olan 'köy peyniri', 'geleneksel peynir', 'doğal peynir', 'çiftlik peyniri' gibi ifadeler kullanılamayacak.
En az 120 gün olgunlaştırılmış kaşar peynirine 'eski' denebilecek. Peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta üretilecek. Çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılarak piyasaya sürülen peynirlerin etiketinde, üretim tarihi, 'çiğ sütten üretilmiştir' ifadesi ve ne kadar sürede olgunlaştırıldığı mutlaka görünür şekilde yazılacak. Pastörize edilmemiş çiğ sütten üretilen peynirler en az 4 aylık olgunlaşma döneminden sonra satılabilecek.
Beyaz peynirde tuz oranı azaltılacak. Küflü peynir üretimi kontrol altına alınacak. Peynirlerin üretiminde kullanılacak küf kültürleri ve kullanım şartları Bakanlıkça belirlenecek. Küf kültürleri ile olgunlaştırılarak üretilen peynirlerin etiketinde hangi küf kültürleri kullanıldığına ilişkin bilgilere yer verilecek.