Dr. Nejdet karabey; Ağrı'da Sağlık Alanında Ki Yanlışlar - 2
Ağrı Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. NEJDET KARABEY , Ağrı'da sağlık alanında yanlış bilinen konulardan bahsederek özellikle Aile Hekimlerinin tercih edilmesinin gerektiği belirtti.
Geçen Röportajımızda Dr. NEJDET KARABEY hocamızla eksik kalan ve Ağrı ilinde doğru bilinen fakat yanlış olan konular üzerinde konuşmaya devam edelim.
Bu maddelere tekrar deyinmek istiyorum
Doğru bilinen yanlışları 2
1 Maddemiz bebeklerin kundaklanmaması gerektiğini söylemiştik 10-15 tane beze sardıkları için çocukların fiziksel gelişimini engellediğini ve kalça çıkığına yatkınlık olduğunu söylemiştik.
2. Maddemiz bebeklerin altlarını muşamba ve naylon benzeri kaplandığı ve böylece çok ciddi pişiklerin oluştuğunu söylemiştik.
3. Maddemiz ise annelerin bebeklerin gazlarını çıkarmadığından dolayı bebeklerde kusmaların olduğu ve bu kusmaların dışarı çıktığı taktirde sorun yaratmadığı fakat akciğerde tekrar çocuğun kusmuğunu yuttuğu taktirde çok ciddi zature ve ölümlerle sonuçlandığını söylemiştik.
4. Maddemiz bebeklerin uzun süre ailelerin bilinçsiz bir şekilde kulaktan doğma bilgilerle bebekleri 1 ay yıkamadıkları .
5. Maddemiz anne sütünün ilk üç günde gelip gelmemesini kontrol etmeksizin çocukların anne sütüyle besleyip fakat anne sütünün geldiklerine bakmadığını ve delikratasyon dediğimiz ciddi klinik tablolarla bize baş vurulduğunu söyledik ayrıca ağrı ilinde özel hastanelerde özellikle halkımıza doğru olarak bilgi verilmeyip kemik iğnesi adı altında d vitaminine bakılmaksızın kemik iğnesinin yapıldığının ve böyle bir uygulamanın kandaki hidroksit kanı de vitaminine bakılmaksızın kemik iğnesi yapılması çok sakıncalı olduğunu söylemiştik.
Ağrı ilinde çocukların ve bebeklerin yanında özellikle sigara içilmemesini tavsiye etmiştik.
Polikliniğimize baş vuran hastalarımızda gördüğümüz her hangi bir sebep olsun kusma,ishal,öksürük,ateş ile baş vuran hastaların çocukların elinde cips,çikolata,markası bile belli olmayan meyve sularıyla yani abur cubur diye tabir ettiğimiz ve bunların besleyiciliğinin çok düşük olduğunu ve bu çocuklarda hiçbir şekilde besinsel açıda hiç katkısı olmadığı ve kusma,bulantı,kabızlık ,ishal gibi nedenlere sebep olduğunu görmekteyiz.
Ailelerde gördüğümüz eksikliklerden biri ise 6. Aya kadar bizim tavsiye ettiğimiz anne sütü ile beslenmedir 6. Aya kadar su dahi verilmemesini ve sadece anne sütü ile beslenmesinden yanayız.
Şunu görmekteyiz 6. Aydan sonra ek gıdalara geçmeyi doğru dürüst yapamadıkları ve 1 yaşına kadar anne sütü ile devam ettiğini görmekteyiz.
6. aydan sonra gerek çorba ,muhallebi, kıymanın ezilerek çocuklara verilmesi kemik suyun verilmesi etin kaynatılıp belli bir aydan sonra yumurtanın sarısı beyazı verilmesi 1 yaşında evde hazırlanan yemeklerle beslenmesi gerekmekte..
Fakat ailelerde gördüklerimiz bilinçsiz ek gıdalara geçişleri söz konusudur.
Baş vuran hastalarımızın bir sorunu ise hekimin yazdığı ilaçları kullanmamaları eğer hekime baş vurup poliklinik sırasını meşgul edip belki sizin yerinize başka hasta muayene olacakken ve yazdığımız reçetenin eczanelere gidip hiçbir şekilde alınmadığı ve 3 gün sonra hastanın düzelmediğini ve tekrar bize getirilip şunu belirmek isterim ki hekimler sihirbaz değildir hekimlerin elinde sihirli değnek yoktur bizde gördüğümüz hastalıkları ilaçlarla tedavi etmeye çalışırız ve lütfen reçetelerdeki ilaçların alınması ve kullanılması çocuklarda belli bir süre geçirdiğimiz ki be 72 saattir 3 gün geçtikten sonra etki etmediğini düşünüyorsanız tekrar bir hekime baş vurulması gerekmektedir.
Ağrı Halkı Aile Hekimini Tercih Etmeli...
Ağrıda gördüğüm sorunlardan bir tanesi ise hastanelerin acil servislerini aşırı bir şekilde kullandıkları fakat aile hekimlerine gitmedikleri hatta hekimlerinin isimlerini bilmeyen yüzlerce hastalarla karşılaştım.
Ağrı halkından ricamız önce aile hekimlerine gitmeleri ve aile hekiminde tedavi olmaları ve aile hekimi ciddi bir konu varsa bize bir not ile göndermesi bizim açımızdan daha değerli oluyor neden aile hekimimiz çocuğu görmüş bakmış eğer bir notu varsa biz o hasta üzerinde biraz daha yoğunlaşıyoruz.
Eğer çocuğun ateş öksürük, ölüm tehlikesi olduğunu düşünmüyorsanız bu gibi durumlarda aile hekimlerine gitmeniz hekiminiz yani sizi bize gönderdiğinde küçük bir notla baş vurmanızı önermekteyiz.
Ailelerimiz annemiz babamız ve özellikle annelerimiz duygusal bir davranışta bulunduğu sınıftaki çocukların boyuna kilosuna bakıp çocuklarının kilosunun boyunun yetersiz oluğunu düşünmekteler.
Ve ruhsal olarak ciddi sıkıntılara girmekteler bizim için çocuklarda boyunun kilosunun çevredeki sınıftaki sokaktaki çocuklar değil cetveldeki çocuğun gelişimi orantılı gidip gitmediğine bakıyoruz eğer çocuğun boyu kilosu cetvelde orantılı olarak gidiyorsa isterse sınıfın en küçük çocuğu olsun bizim açımızdan hiçbir değer arz etmemektedir.
En önemli olan olaylardan birisi ağrıda gerçekten üzülerek gördüğümüz sağlık açısından çok iyi hizmet vermemize rağmen ve evde doğum çok sıkıntılı bir durum ben şöyle söyleyeyim İstanbul kartal araştırma hastanesinden buraya geldim İstanbul'da ayda bir kere yada iki kere evde doğum yapmış diye duyup şaşırırdık inanamazdık ve kitaplara bakar tedavisini düzenlerdik.
Avrupa da ise evde doğum sıfıra yakın ama ağrı ilinde gördüğüm hasta çok acil doğum eylemi gerçekleşmiştir evde doğurmak zorunda kalmıştır bunları söylediğim demek istediğim hastanın hiçbir şekilde sağlık kurum ve kuruluşuna baş vurmadan direk evde doğum eylemine girdiğini ve evde doğum eyleminde belki göbeği steril olmayan yani temiz olmayan makas,bıçak,jilet benzeri aletlerle kesildiği ayrıca evde doğan çocuğun temiz bir göbek bakımı yapılmadığı kilosunun ölçülemediğini ve 5 gün sonra bize geldiğinde çocuğun göbeğinde çok pis akıntılar olduğunu çocuğun beslenmesinde ki problemleri kilosuna bakarak ve bize geldiği kilosuna bakarak hiçbir şekilde ne kadar kilo kaybettiğini bilememekteyiz.
Ağrıya bir buçuk yıldır geldim halkımızdan isteğim ailelerimizin annelerimizin hastane koşulunda sağlık ekipmanı ile beraber doğum yapması ve katkısı da olacaktır örneğin bebeğin 3 dakikalık1 dakikalık oksijensiz kalması beyinde geri dönüşümsüz hasarlar olduğunu da ama hastane şartlarında sağlık ekipmanı ile beraber doktor ile beraber bunlarla ilgili müdahalelerimizi yaptığımızda çocuğun beyninde hiçbir hasar olmaksızın hayata atanmaktadır ailelerden ricam lütfen evde doğurtulacak çocukların dikkat edilmesi annenin hafif ağrılar olduğu taktirde dahi bir sağlık kurumuna baş vurmasını öneriyorum.