Ağrı Haber

Yüzünüzde Ağrı Kulağınızda Çınlama ve Burnunuzda Tıkanma Varsa Dikkat!

Yüzünüzde Ağrı Kulağınızda Çınlama ve Burnunuzda Tıkanma Varsa Dikkat!
Sağlık

Memorial Şişli Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Akdemir, yüzde ağrı, yürümede dengesizlik gibi önemli şikayetler veya belirtisi olanlar için Tümör uyarsında bulundu.

Yüzde ağrı, kulak çınlaması, burun tıkanıklığı neyin belirtisiKafa tabanı tümörlerinin belirtileri arasında yüzde ağrı, yürümede dengesizlik gibi önemli uyarıcılar var. Bu belirtiler varsa aman dikkat tümör işareti olabilir.

Memorial Şişli Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Akdemir, kafa tabanı tümörleri ve tedavileri hakkında bilgi verdi. Yürümede dengesizlik, yüzde ağrı, kulak çınlaması, burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı gibi belirtiler, kafa tabanı tümörlerinden kaynaklanabiliyor. 

Kafatasının koruması altında bulunan beyin, kafatasının alt kısmındaki deliklerden, sinirler ve omurilikle dışarıya doğru ilerleyerek, fonksiyonlarını yerine getirmektedir. Kafatası denilince daha çok üst kısım anlaşılmakla birlikte; burun, göz, kulak ve omuriliğe doğru inen bir yapısı da bulunmaktadır. Sinirler, damarlar ve omuriliğin bulunduğu bu bölgede ortaya çıkan rahatsızlıklar, gerek anatomik gerekse bölgesel açıdan karmaşık hastalıklardır. Her yaşta görülebilen kafa tabanı tümörleri, çocukluk çağında kraniofarenjiom, 30-40’lı, bazen de 50’li yaşlarda hipofiz tümörleri, menenjiomlar ve Schwannom şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Tümör belirtilerine dikkat : Genellikle iyi huylu olan kafa tabanı tümörleri, gelişim hızı yavaş olduğu için erken dönemde genellikle belirti vermemektedir. İlerleyen dönemde özellikle yüzde şiddetli ağrı ile ortaya çıkan kafa tabanı tümörleri;

Çift veya bulanık görme
İşitme kaybı veya kulakta çınlama
Burunda akıntı veya tıkanıklık
Yürümede dengesizlik gibi belirtiler verebilmektedir.


Hissedilen rahatsızlıklar, farklı hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Hastalar bu şikayetler ortaya çıktığında ilk olarak göz ya da kulak burun boğaz doktorlarına başvurmaktadır. Kapsamlı bir nörolojik muayenenin ardından Bilgisayarlı Tomografi (BT), beyin tomografisi ve MR gibi radyolojik tetkiklerin ardından t