25 Nisan 2015 Cumartesi 00:00
Adana'daki arı ölümleri

Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, Bingöl’den Adana’ya giden bal üreticilerine ait çok sayıda arının telef olduğunu, arıcılara gerekli desteğin sağlanmaması durumunda bu yılki bal üretim kotasında yüzde 50’lik oranında bir düşüş yaşanabileceğini belirtti.

Üzer, Adana’da yaşanan arı ölümleri ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan arı ölümlerinin 4 yılda bir rastlanabilen bir olay olduğunu söyledi.

Bu yılki ölümlerin zehirlenmeden kaynaklandığını savunan Üzer, "Bingöl’de birliğimize kayıtlı 800 üyemiz var ve bu üyelerimizin yüzde 70’i kış mevsiminde Adana’ya gidiyorlar. Bu yıl Adana’da 4 yılda bir olan rastlanan arı ölümleri gerçekleşti. Bu da merdiven altı diye tabir edilen ve arılara zararı olan ithal ilaç kullanımından kaynaklandı" dedi.

Yaşanan olayı yerinde gördüklerini ve orada bulunan Bingöllü arıcıların da etkilendiğini ifade eden Üzer, şunları kaydetti:

"Arıcılar Birliği olarak Adana Valiliği ve Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne gerekli müracaatları yaptık. Arıların kesin ölüm sonuçları henüz tespit edilmiş değil. Bu ilaçlama yapılmadan arılarda herhangi bir hastalık yokmuş. Bakanlık da başka bir hastalık olabileceği düşünüyor. Biz de bu ölümlerin tamamen zehirlenmeden kaynaklı olduğundan eminiz. Çünkü ilaçlama yapıldığı günden itibaren arı ölümleri gerçekleşti. Bu olaydan dolayı arıcılarımız büyük bir mağduriyet yaşıyor ve birçoğu da bu olaydan dolayı Adana’dan ayrılmak zorunda kaldı. Şuan gerekli çalışmalar yürütülüyor. Arıcılarımıza gerekli desteğin verilmesini talep ediyoruz."

Üzer, "Yaşanan arı ölümleri nedeniyle arı sayısında düşüş yaşandığı için bu yıl bal üretiminde yüzde 50 oranında bir düşüş yaşanabilir. Bal üretiminde bir düşüş yaşanmaması için arıcılara en kısa sürede gerekli desteğin verilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.  

Son Güncelleme: 25.04.2015 00:00
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.