02 Eylül 2015 Çarşamba 18:03
Terör örgütünün saldırılarından bal üretimi de etkilendi

 Terör örgütü PKK'nın saldırıları nedeniyle can güvenliğinden endişe duyan arıcılar, yayladan inmek zorunda kaldı.

Yaylalarındaki bin bir çeşit çiçeğin florasından beslenen arıların yaptığı ve uluslararası bir yarışmada dünya birincisi seçilen Bingöl balı üretiminde başlayan terör olayları nedeniyle sıkıntı yaşanıyor. İlkbaharda bal toplaması için yaylaya çıkarılan kovanlarda bal sağımı (bal hasadı) dönemi başlarken, terörist saldırılardan çekinen üreticiler yayladan ovaya taşıdı. Yaylayı terk eden bal üreticileri, İl, ilçe ve köy merkezlerinin yakın bölgelerine getirdikleri kovanlarda bal sağımına başladı.

Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı arıcıların terör olayları nedeniyle bal sağımı için kovanlarını yayladan indirdiğini söyledi.

Üzer, yaşanan saldırıların ardından  arıcılarımız rahatlıkla gidip arılarının bakımını ve sağımını yapamadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Arıcılarımız rahatlıkla çalışamaması üretimin azalmasına neden oluyor. Yaylada bal sağımı yapamadığı için arılarını ovaya getirdiler. Yaşanan olaylar nedeniyle yaylalarda sağım yapamadıkları için zorunlu olarak kovanlarını ovalara indirdiler. Ovada da arıların bal üretimi düşüyor. Havaların soğumasının ardından Diyarbakır bölgesine iniyorlardı. Ancak yolda güvenlik sıkıntı olduğu için oraya da gidemeyecekler. Yaşananlar üretime olumsuz etkileyecek."

- Yaylalarında 250 çeşit çiçek bulunuyor

Bir süre önce İstanbul Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen "Kovandan Sofraya" kongresinde düzenlenen bal yarışmasında Bingöl Yayla Balı'nın dünya birincisi seçildiğini anımsatan Üzer, şunları kaydetti:

"Bingöl Üniversitesi ile yaptığımız araştırmada Bingöl yaylalarında 250 çeşit çiçek bulunduğu belirlendi. Bu çiçeklerden bal toplandığı zaman büyük bir kalite elde ediliyor. Bingöl Yayla Balı'nın dünya birincisi olması da iddiamızı kanıtlamıştır. Özellikle yaylalarımızda bol miktardaki geven ve kekik balın kalitesini artırıyor."

- "Terör olaylarını son bulmasını istiyoruz"

Bal sağımı için arılarını Bingöl'e getiren üretici Faruk Çakır ise Genç ilçesine bağlı Çotla Yaylası'nda terör nedeniyle sağım yapamadıklarını söyledi.

Çakır, huzur ve güven ortamının sağlandığı dönemde bal üretiminin artışına vurgu yaparak, "Bu mevsimde yaylada bal hasadı yapmamız gerekirken terör olaylarında dolayı yayladan inip ovada sağım yapmış olduk. Terör olaylarını son bulmasını istiyoruz" dedi.

Son Güncelleme: 02.09.2015 18:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.