15 Şubat 2019 Cuma 11:59
Devlet Desteği sayesinde Kurulan Çiftlikte Gün içerisinde 4 Ton Süt Üretiliyor

Devlet Desteği sayesinde Kurulan Çiftlikte Gün içerisinde 4 Ton Üretiliyor
Ağrı'nın Doğubayazıt kazasında 100 dönümlük arazi üstünde devletin sağladığı 4 milyon liralık teşvikle kurulan süt imalat çiftliği, sağladığı istihdam olanakları, Avrupa Birliği (AB) onaylı süt çiftliği sertifikası ve yaptığı üretimle ilgi çekiyor. 
Türkiye'de hayvancılığın merkezi olan Doğu Anadolu Bölgesi'nde devletin hibe programlarından yararlanılarak kurulan besi ve süt çiftlikleri, hemmevki ekonomisine katkı sağlıyor hatta istihdamı artırıyor. 
Türkiye-İran sınırındaki Doğubayazıt'ta 2014'te Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Müessesesi (TKDK) ve Doğu Anadolu ProjesiMevki Kalkınma Yönetimi Başkanlığı (DAP) hibe uygulamalarıkullanılarak 100 dönüm arazi üstünde kurulan 350 hayvan kapasiteli çiftlikte gün içerisinde 4 ton süt üretiliyor. 


TKDK ve DAP'ın toplamda 4 milyon liralık apartman, makine ekipmanı ve hayvan desteğinde yer aldığı çiftlikte imal edilen süt birçok kente pazarlanıyor. Yaklaşık 15 milyon liralık yatırım uygulanan süt çiftliği, kaza halkına da istihdam olanağı sunuyor. 
Doğrudan 14 personelin çalıştığı, endirekt yoldan ise yüzlerce şahsaekmek kapısı olan çiftlikte, her sabah ilerlemiş sağım sistemleriyle elde ettikleri süt, el değmeden soğutma tanklarına aktarılıyor.  Çiftlik, süt imalatının yanında AB ile Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı sertifikaları vasıtası ile damızlık hayvan satışı yaparak, mevki çapındabereketli ve kalifiye hayvancılığın yaygınlaştırılmasına katkıda yer alıyor.


"Dolaylı yoldan yüzlerce şahsa ekmek kapısı oldu"
Ağrı Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, Anadolu ajansı muhabirine yaptığı izahta, çiftliğin alanda misal gösterilen tek işletmeye dönüştüğünü ifade etti.
Çiftlikte gün içerisinde 4 ton süt üretildiğini anlatan Engin, "Bununyanında kalifiye buzağı yetiştiriciliği inşa ediliyor.  Burada imal edilen buzağıları ilk olarak mevki geneli olmak suretiyleTürkiye'de çoğu noktaya satabiliyoruz." dedi.

Bölgenin en devasa problemlerinden birinin istihdam olduğuna değinen Engin, şunları kaydetti:
"Bu işletme endirekt olarak yüzlerce insana ekmek kapısı oldu. Bu manada bölgemizde böylesine kapasiteli işletmelerin kurulmasıoldukça önemli.  Bunun yanında 3 senedir sürdürdüğümüz 'Genç Çiftçi' projesiyle de Ağrı'da 900 gencimize iş olanağı sağladık. 
Bölgemiz tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin merkezi halinde.  Dolayısıyla biz, genç girişimcilerimize, hayat sürdürdükleri bu noktayakorkmadan yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz."


"Teşviklerle heyetmiş işletmeler yeni yatırımcılar için referans noktası oluyor"
Eydın-Cevan Süt İşletmesi sahibi Banu Konyar ise İstanbul'da yaşamasına karşın kazanın kalkınması için devlet teşviklerinden yaralanarak memleketi Doğubayazıt'a yatırım yaptığını vurguladı.
Bölge insanına yer aldığı coğrafyada iş olanağı oluşturmanın ehemmiyetliolduğunu söyleyen Konyar, "Bizim gibi bu teşviklerle heyetmiş işletmeler yeni yatırımcılar için referans noktası oluyor. 

Halen devam eden teşvik uygulamaları bölgemizdeki çiftlik adetleriniartıracak ve oluşacak rekabet de niteliği yükseltecek. Tüm yatırımcıları bölgemize bekliyoruz." ifadelerini kullandı.


İşletme Müdürü Yasin Biçer de çiftlikte kazanın coğrafi ve abuhavakoşuluna makul, toplu randımanı yüksek Avusturya menşeli saf simental inekleri seçenek ettiklerini, bu ineklerden ilerlemiş sağım sistemleriyleelde edilen sütü ise el değmeden soğutma tanklarına aktardıklarınıaçıkladı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.