16 Mart 2015 Pazartesi 14:48
3 İngiliz Genç İngiltere Basınında

Times'ın birinci sayfasında yer alan habere göre gençlerin Suriye'ye geçmeden yakalanmaları ailelilerinin yetkililere haber vermesiyle oldu.

Times'a göre gençlerden 17 yaşında olan ikisinin Cuma namazından dönmemeleri üzerine aileler yetkililere kayıp bildiriminde bulundu.

Haberde gençlerin yakalanmamak için önce Londra'dan Barcelona'ya gittikleri, sonra da İstanbul'a geçtikleri vurgulanıyor.

Times, Türkiye'ye kadar gidebilmelerinin havayolu şirketleri ve sınır güvenlik görevlilerinin yanlarında yetişkin olmayan gençleri kontrol etmek için yeterince çaba harcayıp harcamadıkları konusunda soru işaretleri yaratacağını yazıyor.

Geçen ay da yaşları 15 ve 16 yaşında olan Londralı üç genç kızın Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmesi İngiltere'de tartışma yaratmıştı.

Times Londra polisinin bu genç kızların bir arkadaşlarının Suriye'ye gitmesi üzerine geçen Aralık ayında sorgulandıklarının ortaya çıkması üzerine eleştirildiğini de kaydediyor.

Daily Telegraph da olayı birinci sayfasından duyuruyor.

'İşbirliği gerekiyor'

Haberde görüşlerine yer verilen adı açıklanmayan üst düzey bir Türk yetkili "Türkiye Suriye'ye geçişleri önlemek için elinden geleni yapıyor, ama işbirliği yapılması gerekiyor. Bu operasyon işbirliği yapıldığında neler başarılabileceğini gösteriyor." diyor.

İngiltere Parlamentosu'nun İçişleri Komisyonu Başkanı Keith Vaz da "Türk makamlarının attığı bu adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak Suriye'ye geçişleri burada durdurmalıyız. Bu nedenle ailelerin uyanık olması gerekiyor. Ancak daha da ileri gitmelerini önlemek için Türk makamlarının işbirliğine ihtiyacımız var" şeklinde konuşuyor.

Guardian'ın da birinci sayfasında yer verdiği haberde ayrıntılar verildikten sonra üç genç kızın IŞİD'e katılmak için Suriye'ye geçmesinden sonra "Türk makamlarının IŞİD'e katılmak için Suriye'ye gitmeye çalışan İngiliz vatandaşlarının durdurulması için artan bir baskı altında olduğu" söyleniyor.

 

Son Güncelleme: 16.03.2015 14:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.