10 Kasım 2016 Perşembe 18:31
Donald  Trump'ın ilk 100 günlük vaatlerini içeren metin yayınlandı

ABD'de başkan seçilen Cumhuriyetçilerin adayı Donald  Trump'ın ilk 100 günlük vaatlerini içeren metin yayınlandı. 

Trump tarafından imzalanan ve internet adresinde yayınlanan metinde yasa dışı sabıkalı göçmenlerin iadesi, ABD Başkanı Barack Obama'nın onayladığı anayasaya aykırı memorandumların ve başkanlık emirlerinin  iptalinin yanı sıra yabancı lobilerin ABD seçimlerine para aktarmasının tamamen  yasaklanması maddeleri dikkati çekiyor.

Trump'un 100 günlük icraat vaatlerini içeren belgede Washington'da  yolsuzluğu ve çıkar lobisini ortadan kaldırmak için belirlediği altı önlem  arasında, ABD'de yapılacak seçimler için yabancı lobilerin para yardımının  tamamen yasaklanması öngörülüyor.

İklim değişikliği anlaşmalarına giden para iptal edilecek

ABD'de işçilerin korunması amacıyla alınacak yedi tedbir arasında,  Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (NAFTA) yeniden müzakere edilmesi ya  da anlaşmadan çekilme niyetine değiniliyor. Trump'ın icraat metninde ayrıca, ABD   ile Pasifik ülkelerinden bazıları arasında serbest ticaret yapılabilmesi için  uzun dönemdir üzerinde çalışılan Trans-Pasifik Ortaklık'tan (TPP) çekilme planına  işaret ediliyor.

Bu başlık altında, Trump, Hazine Bakanlığına Çin'i döviz manipülatörü  olarak etiketlemesi talimatı vereceğine yönelik bir bölüm bulunuyor.

Seçim kampanyası sürecinde zaman zaman iklim değişikliğiyle ilgili  yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Trump, 100 günlük icraat takviminde BM iklim  değişikliği anlaşmalarına da yer verdi.

Trump, BM iklim değişikliği anlaşmalarına aktarılan milyarlarca  dolarlık ödemeyi iptal edeceğini, bu parayı, ABD'nin su ve çevre altyapıları için  kullanacağını belirtiyor.

Sabıkalı göçmeni kabul etmeyen ülkeye vize yok

Metinde yer alan güvenliğin ve hukukun üstünlüğünün tesisi için  amaçlanan beş eylem planı arasında ise  ABD Başkanı Barack Obama'nın onayladığı  "anayasaya aykırı icrai faaliyet, memorandum ve başkanlık emirleri"nin iptal  edilmesi yer alıyor.

Yine aynı başlık altında ABD'den iki milyonu aşkın yasa dışı sabıkalı  göçmenin gönderilmeye başlanması ve bu kişileri geri almayan yabancı ülke  vatandaşlarına vize verilmemesi maddesi bulunuyor.

Trump, seçmenine ayrıca, kimlik sorgulamasının güvenli bir biçimde  yapılamadığı, terör eğiliminin görüldüğü bölgelerden göçmen kabulünü askıya  almayı taahhüt ediyor.

Son Güncelleme: 10.11.2016 18:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.