13 Haziran 2016 Pazartesi 14:03
Abd'de Sakıp Sabancı Kürsüsü Kuruldu

İSTANBUL (AA) - ABD’de Colombia Üniversitesi’nde Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Türkiye Çalışmaları Merkezi kuruldu.

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sakıp Sabancı Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısında, ABD’de Colombia Üniversitesi’nde Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin kurulduğunu duyurdu.

Sabancı, kendileri için mutlu ve gururlu bir gün yaşadıklarını belirterek, "Sakıp Sabancı adına Colombia Üniversitesi’nde bir kürsü ve Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin kuruluşunu paylaşmak için bir aradayız. Sakıp Sabancı'nın iki önemli bir vasiyeti vardı. Bunlardan biri Sabancı Vakfı'nda bir fon kurulması, diğeri ise Sabancı Üniversitesi’nde bir fon kurulmasıydı. Konu üniversite olunca Sakıp Sabancı ailesi bu hediyesini Sabancı Üniversitesi kanalıyla verdi.” diye konuştu.

Kürsünün ve merkezin bir arada olmasının çok büyük faydalar getireceğine ve çok büyük ivme kazandıracağına inandıklarını bildiren Güler Sabancı, "Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin Colombia Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi arasındaki ilişkilerin gelişmesine ve ortak bilgi üretimine katkıda bulunacağına inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Merhum Sakıp Sabancı'nın kızı Dilek Sabancı ise merkezin hayırlı olmasını dileyerek, duygularını şöyle paylaştı:

“Rahmetli babam böyle çalışmalara çok önem verirdi. Böyle bir şeyi gerçekleştirmiş olmaktan çok mutluyum. Babam memleketi ve insanlarımız için faydalı işler yapabilmenin peşinde koştu. Sadece ulusal alanda değil uluslararası alanda da Türkiye'nin tanınması için çaba gösterdi. Her zaman yeniliğin ve fikirlerin gücüne inandı. Vasiyet ettiği kişisel fonlarla hem Sabancı Vakfı'na hem de Sabancı Üniversitesi'ne sürdürülebilir destekler sağladı. Türkiye'nin uluslararası arenada bilinirliliği için sosyal bilimlerin önemine çok inandı. Dünyanın çeşitli yerlerinde Türkiye çalışmaları yapan genç bilim insanlarını teşvik etti. Bizlere de farklı işleri en iyi şekilde yapma, öncü ve ilk olma cesaretini verdi. Biz de ailesi olarak memleketimize olan düşkünlüğümüz ile Türkiye toplumuyla daima büyük hizmetler vermeye devam ediyoruz. Bugün Sabancı Üniversitesi olarak Colombia Üniversitesi'ne bir fon bağışlıyoruz. Amerika'da ilk defa bağışçısının adıyla, babam Sakıp Sabancı'yla anılacak Türkiye çalışmalarını uluslararası arenada en kapsamlı şekilde yürütecek bir merkez kuruyoruz. Türkiye üzerine yapılacak tüm çalışmalar Sakıp Sabancı ismiyle anılacak. Babamdan kalan en önemli miras, ihtisasa, yeteneğe ve bilgiye saygı duyup takdir etmektir."


- "Sakıp Sabancı doktora bursu" verilecek

Merkezin içinde Türkiye'nin ekonomisi, siyaseti, toplumu gibi çeşitli konularda çalışmalar yapılacak. Kurulan merkez kapsamında Sabancı Üniversitesi ve Colombia Üniversitesi arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programları gerçekleştirilecek. Kürsüde çalışma yapacak öğrencilere "Sakıp Sabancı doktora bursu" verilecek.

Kürsü ve merkez için toplam 10 milyon dolarlık kaynak aktarılacak. Bu kaynak Colombia Üniversitesi'ne vakfedilecek. Bu kaynağın gelirleriyle kürsü ve merkez işletilecek. Kürsüde bir konu derinlemesine çalışılırken merkezde Türkiye üzerine bir çok konu araştırılacak. Kürsünün başına atanacak ismi Colombia Üniversitesi belirleyecek, Türkiye Çalışmaları Merkezi direktörünü ise Sabancı Üniversitesi belirleyecek.

Basın toplantısında Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, Sanat ve Sosyal Bilimler Dekanı Prof. Dr. Ayşe Kadıoğlu ve Columbia Global Centers Türkiye direktörü İpek Cem Taha da hazır bulundu.

Son Güncelleme: 22.08.2016 15:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.