03 Haziran 2016 Cuma 17:33
Analist: Enflasyon Rakamları Tahminlerin Altında Kaldı

ALB Forex Analisti Rıdvan Baştürk, Mayıs ayı enflasyon verilerini olumlu buldu. Baştürk, "Enflasyon 2016 Mayıs ayında 2016 Nisan ayına göre yüzde 0,58, 2015 Mayıs ayına göre yüzde 6,58 arttı. Çekirdek enflasyon ise 6 ay aranın ardından yüzde 9'un altına geriledi. Enflasyon rakamlarının tahminlerin altında kaldığı belirtilebilir. " dedi.

Baştürk, şu açıklamaları yaptı:

"Enflasyon görünümü adına önem teşkil eden ve enflasyon içinde ağırlığı bulunan gıda fiyatlarının gerilemesi manşet enflasyonu da aşağıya çekmeye devam etmektedir. Gıda aydan aya en çok gerileyen kalem oldu. Bir diğer önemli husus ise çekirdek enflasyonda geri çekilmedir. Merkez Bankası'nın risk olarak söz ettiği ve geri çekilmelerin sınırlı olduğunu savunduğu çekirdek enflasyonun 6 ay aradan sonra yüzde 9'un altına inmesi lira türü varlıklar adına oldukça önemli. Çekirdek enflasyonda en büyük risk lirada ilave erimelerdir.

Bu veriler Merkez Bankası'nın elini kuvvetlendirecektir. Ancak ülke dışında Fed'in faiz artışına gideceği tahminlerinin yoğunlaştığı bu dönemde Merkez Bankası faiz indirim konusunda bekle gör anlayışını tercih edebilir. Fed'in faiz artışını ötelemesi durumunda enflasyonun iyileşmesinden güç alan Merkez Bankası'nın sadeleştirmeye devam etmesi beklenebilir. "

Son Güncelleme: 03.06.2016 17:33
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.