09 Mayıs 2016 Pazartesi 20:13
Çöpe atılan naylonlardan ham madde yapıp ödül aldı

Bursalı endüstriyel ambalaj üreticisi Erkan Yılmaz, 20 bin tonluk plastik ambalajın 5 bin tonunu geri dönüşümden sağlayınca Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yılın verimlilik ödülüne layık görüldü. 10 bin metre kare kapalı alanda endüstriyel plastik üreten Erkan Yılmaz, çöpe gidecek maddeleri dönüştürüp ülke ekonomisine değer katıyor.

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde (NOSAB) kurulu olan Bursalı endüstriyel plastik üreticisi Poliner Plastik, geçtiğimiz günlerde Bilim Sanayi ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen 2016 yılı verimlilik proje yarışmasında; kaynağında teknolojik geri dönüşüm projesi ile Türkiye’nin verimlilik artışı potansiyelinin hayata geçirilmesine sağladığı katkıdan dolayı yılın verimlilik ödülüne layık görüldü.


"ÇÖPE GİDECEK MADDELERİ DÖNÜŞTÜRÜYORUZ"

NOSAB’ta üretim yapan fabrikanın kapılarını İHA’ya açan firmanın ikinci kuşak yöneticisi Erkan Yılmaz, başarı öykülerini anlatıp plastik ambalaj sektörünün sorunlarından bahsetti. 230 personelle yıllık 20 bin ton plastik ambalaj ürettiklerini belirten Yılmaz, ürettikleri plastiğin yüzde 25’ini kendi geri dönüşüm tesislerinden elde ettiklerini söyledi. Yılmaz , “15 bin ton ithal madde kullanırken 5 bin ton yerli madde ile üretim yapmış bulunuyoruz. Çöpe gidecek maddeleri geri dönüştürüyoruz. Tesisimiz ortalama olarak aylık 500 ton ambalaj atıklarının geri dönüşümü ve geri kazanımı üretimi yapmaktadır. Bu kapsamda elde edilen ham maddelerden yeniden naylon ürünler üretilmektedir. Bu proseslerle hem çevremize faydalı olmakta, hem de ülke ekonomimize katkı sağlamaktadır. Biz 20 yıllık bir geçmişe sahibiz. Kurulduğumuz günden itibaren sürekli AR-GE’ye, inovasyon ve kalite çalışmalarına önem vermekteyiz. Bunun bir sonucu olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verimlilik ödülüne layık görüldük . Önümüzdeki yıllarda bu ödülümüze daha nice ödülleri ilave etmeyi hedefliyoruz” dedi.

Üretim alanlarında Bursa’da lider konumda bulunduklarını, Türkiye’de ise ilk 10 firmadan biri olduklarını ifade eden Erkan Yılmaz, enerji fiyatlarındaki artışın sektörün en önemli problemi olduğunu söyledi. Ayrıca ham madde alımında tekel bir piyasa olduğunu, fiyatların çok yüksek seyrettiğini ve kapasite olarak da yeterli olmadığını, bu nedenle dışarıdan da hammadde almak zorunda kaldıklarını kaydeden Yılmaz, ”Dışarıdan aldığımız ham maddeye gümrükte kota uygulanıyor. İthal ettiğimiz ürünler yine aynı fiyatlara gelmiş oluyor” şeklinde konuştu.

Kısa vadede en bariz hedeflerinin geri dönüşüm tesislerini NOSAB’ta yeni açılacak olan fabrikaya taşımak olduğunu belirten Yılmaz, ”Uzun ölçekte ise İngiliz Parekendeciler Birliği tarafından oluşturulan BRC Belgesi’ni almak için hijyen koşularının en üst seviyede tutulduğu son teknoloji makine parkurunda, gıdaya temas eden hijyenik polietilen ambalaj üretmiş olacağız” dedi.

Son Güncelleme: 09.05.2016 20:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.