03 Haziran 2016 Cuma 18:08
'Dolar 2,85 Liraya Gerileyebilir'

ABD'nin tarım dışı istihdam verileri ve Fed Başkanı Janet Yellen'in açıklamaları doları 2,91 liraya çekti. Bu eğilimin devam edeceği, doların 2,85 liraya gerileyebileceği belirtildi.

Yatırım stratejisti Adnan Çekcen, ABD'den gelen haberlerin kur oynamalarında önemli payı olduğuna işaret etti.

Çekcen, şunları ifade etti:

"ABD tarım dışı istihdam verilerinin aylık artışı hayal kırıklığı yarattı. Haftanın genelinde Fed'in faiz artırım dönemi ile ilgili dikkate aldığı önemli veriler beklentileri karşılamıştı. ISM İmalat PMI ve Fed'in takip ettiği PCE enflasyonu olumlu geldi. Dün açıklanan özel sektör istihdam verisinin de beklentilere yakın olduğunu ve Nisan ayında yukarı revize edildiğini görmüştük. Yani hafta boyunca art arda veriler olumlu gelince bugün açıklanan verinin önemi bir kat daha artmıştı. Ancak 164 binlik aylık bir istihdam artışı beklenirken 38 binlik bir istihdam artışı açıklandı. Bu rakam neredeyse son 5 yılın en düşük aylık istihdam artışı olarak karşımıza çıkıyor. Ortalama saatlik kazançlarda bir sürpriz yok, yüzde 0,2'lik bir artış ile beklentilere paralel geldiğini görüyoruz. İşsizlik yüzde 4,7'ye gerileyerek olumlu bir seyre işaret etse de Fed'in yakın tarihte faiz artırım ihtimali bu veriyle beraber azalmış durumda.

Fed vadeli kontratlarına baktığımızda ise ABD Merkez Bankası'nın Haziran ayında faiz artırım ihtimalinin yüzde 20'den yüzde 5'e gerilediğini görüyoruz. Piyasa genel olarak olumlu veri beklentisine odaklandığı için hayal kırıklığı yaratan verinin piyasa etkisi daha sert oldu. Dolara karşı hemen hemen tüm ürünler şuan için değer kazanıyor. Artık gözler Pazartesi Fed Başkanı Yellen'da olacak. Son verinin ardından Yellen'ın son durumla ilgili görüşleri Fed'in politikasında değişikliğe gidip gitmeyeceği yönünde sinyal verebilir.

Dolar/lira tarafında ise beklenti üzerinde olumsuz ABD verisiyle beraber sert bir geri çekilme oldu. 2,90 ila 2,89 aralığı kritik bölge olarak takip edilebilir. Gerilemelerin devamı için bu bölgenin aşağısında bir fiyatlama görmemiz gerektiğini belirtelim. Unutmamak gerekir ki 2,90 bölgesi psikolojik bir seviyeve bunun altında fiyatlamalarının devam etmesi durumunda 2,85 kanalı hedef haline gelecektir. "

Son Güncelleme: 03.06.2016 18:08
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.