11 Ekim 2013 Cuma 00:00
Genelkurmay utanç bildirisini siteden kaldırdı
 
 
 
Genelkurmay 4 yıllık utanç bildirisini internet sitesinden kaldırdı.

 

 

 

TSK'dan yapılan açıklamada, "Genelkurmay internet sitesi güncellenerek kamuoyunun kullanımına sunulmuştur. Kamuoyuna saygı ile duyurulur." denildi.

Genelkurmay Başkanlığı Org. Necdet Özel'in atanması sonrası yapılan değişikliklere bir yenisi daha eklendi ve 7 Nisan'da sadece internet sitesinde yayınlanan e-muhtıra olarak da tabir edilen bildirinin kaldırıldı.

Genelkurmay sitesi yenilenmeye gitme kararı sonrası sitede sadece son 7 günün bilgilerine yer verecek. Yani site haftalık olarak güncellenecek.

27 Nisan utanç bildirisinin ayrıntıları

Genelkurmay Başkanlığı, 2007'de cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde internet sitesinde yayımladığı açıklama ile sivil siyasete müdahale etme girişiminde bulunmuştu.

Genelkurmay sitesinde yayımlanan bu açıklama '27 Nisan e-muhtırası' olarak tarihe geçmişti. Türk demokrasi tarihinin utanç bildirisi olarak görülen bu açıklama, üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen hâlâ TSK'nın internet sitesinde duruyordu.

GECE 23:20'DE BİR E-MUHTIRA

Genelkurmay Başkanlığı'nın 27 Nisan 2007'de yaptığı basın açıklaması gece saat 23.20'de yayımlandı. Açıklamada 'laiklik' vurgusu ağırlık kazansa da bildiri, kamuoyunda 'Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmasını Genelkurmay'ın istemediği ve buna müdahale ettiği' şeklinde algılandı.

Açıklama bütün demokrat siyasetçi ve gazeteciler tarafından 'muhtıra' olarak nitelendirildi ve internetten yapıldığı için 'e-muhtıra' olarak adlandırıldı.

Muhtırada isim verilmeden Gül'ün adaylığına karşı çıkılmış ve Gül'ün cumhuriyetin değerlerine bağlı olmadığı öne sürülerek, "Bu tür davranış ve uygulamaların, Sn. Genelkurmay Başkanı'nın 12 Nisan 2007 tarihinde yaptığı basın toplantısında ifade ettiği 'Cumhuriyet rejimine sözde değil özde bağlı olmak ve bunu davranışlarına yansıtmak' ilkesi ile tamamen çeliştiği ve Anayasa'nın temel nitelikleri ile hükümlerini ihlal ettiği açık bir gerçektir" ifadeleri kullanılmıştı. Bildiride geniş bir düşman profili de çizilmiş, "Ulu Önder Atatürk'ün, 'Ne mutlu Türküm diyene!' anlayışına karşı çıkan herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin düşmanıdır ve öyle kalacaktır" denilmişti.

Son Güncelleme: 11.10.2013 00:00
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.