22 Ağustos 2015 Cumartesi 13:02
Gümrük vergisi sıfırlanırsa sektörü olumsuz etkiler

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, yazılı açıklamasında, 5 yıl önce de kırmızı et fiyatlarının yükselmesi gerekçe gösterilerek ithalat kapılarının açıldığını, ilk olarak kasaplık canlı hayvan, daha sonra besilik hayvan, kurbanlık ve küçükbaş hayvan ithal edildiğini, buna rağmen et fiyatında istenen oranda düşüş sağlanamayınca karkas et ithalatına da izin verildiğini belirtti.

Bu kararı izleyen üç yılda et ithalatına toplam 3 milyar dolar harcandığına dikkati çeken Yetkin, şu ifadeleri kullandı:

"İthal edilen sübvansiyonlu etler nedeniyle rekabet imkanlarını kaybeden küçük üreticiler rekabet edemedikleri için iflasa sürüklenmişti. Zarar eden birçok işletme kapanmış veya el değiştirmişti. Sorun yalnız burada kalmadı, maliyetlerin yükselmesinin esas nedeni olan yem fiyatlarındaki yükselme devam etti ve bugün olduğu gibi çiğ süt fiyatları da düştüğü için süt inekleri kesime gönderildi. 

Sonunda, bu yolun çıkışının olmadığı görülerek et ithalatını fiilen durduracak önlemler alınmış ve hayvancılığa verilen teşviklerle hayvan ve kırmızı et üretiminde yeniden artışa geçilmişti. Canlı büyükbaş hayvan ve karkas et ithalatına uygulanan gümrük vergisinin sıfırlanması hayvancılığımızı olumsuz etkileyecektir. "

Yetkin, et fiyatlarının, yem fiyatlarının yüksek olması ve spekülasyonlar nedeniyle yükseldiğini belirtti.

Hayvancılıkta maliyetin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan yem fiyatlarının düşürülmediği sürece yerli üreticilerin dışarıdan getirilen sübvansiyonlu et fiyatlarıyla rekabet edemeyeceğini belirterek, "İthalat belki ilk anda yerli hayvanların kesime gönderilmesi dolayısıyla düşecek, ancak bu düşüş kısa zamanda çok daha büyük bir artış olarak geri dönecektir. Ayrıca yaklaşan kurban bayramının da spekülatif artışta önemli bir rolü olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

Son Güncelleme: 22.08.2015 13:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.