04 Haziran 2016 Cumartesi 18:58
İhracatçılara 'Marka Yaratın, Büyütün' Tavsiyesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, firmalara "Marka yaratın ve sabırla markanızı büyütün." tavsiyesinde bulundu.

Büyükekşi, Ar-Ge ve tasarımın önemle ele alınmasının şart olduğunu da vurguladı.

TİM 23. Olağan Genel Kurulu'nda söz alan Büyükekşi, ayrıca yeni nesil ihracatçıların, dünya çapında şirketlerin gerekliliğine de işaret etti.

İhracatçılar olarak yakın ülkelerin sorunlarına rağmen başarı elde ettiklerini anlatan Büyükekşi, şunları belirtti:

"Dünyada fiyatlar geriliyor. Market daralıyor. Deyim yerinde ise ateş çemberinin tam ortasındayız. Buna rağmen miktar olarak daha çok mal satabiliyoruz. 2023 hedefimiz 500 milyar dolar ihracat ve dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almak. Bu çerçevede 2015'te rekor kırdık. İlki dünya ticaretinde payımızı binde 8,7'ye, diğeri AB'nin ithalatında payımızı yüzde 1,2'ye ve diğeri de ihracatın milli gelirimizde payını yüzde 20'ye taşıdık. Yani ekonomimizin beşte biri ihracat. Her türlü güç şartlara rağmen bunları hep beraber başardık. Türkiye'nin daha büyük başarılar için yeniden hamle yapması gerekiyor. Atatürk'ün dediği gibi "medeniyet yolunda başarı, yenileşmeye bağlıdır'. 65. Hükümetimizin yeni ve taze bir güçle Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacağı kanaatindeyiz."

TİM Genel Kurulu'na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da katıldı.

Etkinlikte 2015 ihracat verilerine göre Türkiye'de en çok ihracat yapan toplam 35 firmaya ödül verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracat ilk 10 sırayı alan Ford, Tüpraş, Oyak-Renault, Kibar Dış Ticaret, Vestel, Tofaş, Arçelik, Toyota, Bosch ve TGS Dış Ticaret şirketlerine plaketlerini verdi. 25 sektörde en çok ihracat yapan 25 firmaya da plaket dağıtıldı. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile ihracatçı birlikleri başkanları ve iş dünyasının önemli isimleri katıldı.

Öte yandan ihracatçının siyasi iradeden 10 talebi var. Bu talepler şöyle:

Büyüme; 2023 hedefi için her sene minimum yüzde 5 büyüme gerekli. Bunun için de büyümeye olumlu katkı veren net ihracat, marka değeri olan bir Türkiye ve tuttuğunu koparan inovatif girişimci modeli gerek.

Kayıtdışı ekonomi İle mücadele; firmaların haksız rekabeti önlenmeli.

İhracat teşvikleri; ihracat ölçek büyüklüklerine göre teşvik edilmeli.

AB ile bağlar; yeni fasıllar açılmalı, Gümrük Birliği Anlaşması yenilenmeli.

Uygun maliyetli kredi; faiz indiriminin devamı gelmeli. Kurlar, sanayiye, ihracata, istihdama ve büyümeye zarar verecek şekilde gerilere çekilmeli.

Yeşil pasaport; ihracat yapan firmaların görevlilerine yeşil pasaport verilmeli.

Sanayi 4.0 devrimi; Türkiye bu eğilimin dışında kalmamalı.

Yatırım ortamı; yatırım patlaması için iyileşmeye yönelik hukuki yenilikler yapılmalı.

Yeni anayasa; birey haklarını teminat altına alan, çatışma değil, uyum ve denge mantığını getirecek yeni anayasa hayata geçmeli.

Terörle mücadele; Türkiye'nin terörden temizlenmesi için 65 bin ihracatçı hükümetin yanında yer alıyor.

Son Güncelleme: 04.06.2016 18:58
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.