07 Eylül 2015 Pazartesi 15:16
İran ve İspanya'dan enerji iş birliği

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene ile İspanya Sanayi, Enerji ve Turizm Bakanı Lopez Tahran'da bir araya geldi.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lopez, Tahran ve Madrid hükümetlerinin yaptırımlarla zarar gören iki ülke ilişkilerinin yenilenmesi konusunda hemfikir olduğunu söyledi. 

Ülkesinin İran şirketleriyle ortak üretim yaparak Ortadoğu pazarında yer almak istediğini dile getiren Lopez, "İspanya, İran gazının Avrupa'ya ulaştırılması konusunda rol alabilir" dedi. 

Lopez, "Bu görüşmede petrol, doğalgaz, petrokimya sanayi ile rafinerilerin geliştirilmesi, enerjinin iyileştirilmesi ve teçhizatın üretimi konusunda İran'ın programları ve imkanları İspanyol şirketlere aktarıldı. İki ülke bu alanda iş birliği yapma kararı aldı" ifadelerini kullandı.

Lopez, İspanya hükümetinin de şirketlerin İran'da faaliyet göstermesinin zeminini hazırlayacağını belirtti.

İran Petrol Bakanı Zengene ise İran'ın Güney Pars sahasından çıkarılan doğalgazın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) olarak Avrupa'ya ulaştırılması konusunda görüşmeler yaptıklarını anlattı. 

Petrokimya sektörünün geliştirilmesinin özel sektöre devredildiğini hatırlatan Zengene, İran'ın petrol sanayisinde yapısal değişiklikler yapıldığını belirtti.

Zengene, "İran hükümeti, İspanyol şirketlerin petrokimya alanındaki yatırımlarına olumlu bakıyor" dedi.

İspanyol hükümetinin üç bakanı Dışişleri, Ulaştırma ile Sanayi, Enerji ve Turizm bakanları beraberlerindeki heyet ve iş adamları ile İran'ı ziyaret ediyor. Dün başlayan ve yarın sabah sona erecek ziyarete Repsol, Cepsa, Indra, OHL, CAF, Seat, Sacyr, Talgo, CAF gibi İspanya’nın önde gelen enerji ve altyapı şirketlerinin temsilcileri de katılıyor.

 

Son Güncelleme: 07.09.2015 15:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.