11 Mart 2015 Çarşamba 10:14
Küresel piyasalarda sert düşüş

Küresel piyasalarda, ABD'de beklentilerden iyi gelen makroekonomik veri serisinin devam etmesi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecine ilişkin beklentilerin öne çekilmesine ve pay piyasalarında güçlü satışlara neden oluyor.

Avrupa tarafında Yunanistan ile ilgili belirsizliklerin tekrar gündemin üst sıralarına yükselmesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tahvil alımlarına başlamasının ardından tahvil faizleri düşerken, pay piyasalarında endeksler geriledi. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,71 düşüşle tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,52, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,12 değer kaybetti.

Asya tarafında bugün açıklanan yoğun makroekonomik verilerin ardından Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,31 yükselişle tamamladı, Çin'de Şanghay endeksi yüzde 0,22 değer kazandı. Bugün açıklanan Çin perakende satışlar verisi beklentilerin altında kalırken, sanayi üretimi aylık bazda yüzde 0,45 yükseldi. Japonya'da ise makine siparişlerinin beklentilerin üzerinde artış kaydetmesi dikkati çekti.

Yurtiçinde, dün özellikle banka paylarında yoğunlaşan satışlar ve endeksin kritik 80.000 desteğini kırmasının ardından görülen stop-loss (zarar kes) emirlerinin etkili olmasıyla BIST 100 endeksi günü yüzde 3,31 değer kaybıyla 4 ayın en düşük seviyesi olan 77.977 puandan tamamladı. 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,85'e çıkarken, dolar/TL'de 2,64 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, küresel piyasalarda artan volatilitenin etkisiyle BIST 100 endeksinin döviz kurlarına duyarlı bir seyir izlediğini belirterek, dolar/TL'nin 2,60'ın üzerinde kalması durumunda tepki alımlarının sınırlı kalabileceğini tahmin ediyor.

Bugün yurtiçinde cari işlemler açığı verisinin takip edileceğini ifade eden analistler, endeksin 78.000 puanın altında kalması durumunda 77.000 ve 76.300 seviyelerinin gündeme geleceğini, olası toparlanmalarda ise 80.000 seviyesinin direnç olarak izleneceğini kaydediyor.

AA Finans'ın TCMB tarafından bugün açıklanacak ocak ayı cari işlemler açığı verisine ilişkin anketine katılan ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması 2,8 milyar dolar oldu. Ankete katılan ekonomistler arasında ocak ayı cari işlemler açığına ilişkin en yüksek beklenti 4 milyar dolar, en düşük beklenti ise 2,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'nin cari işlemler açığı 2014 Aralık ayında 6 milyar 818 milyon dolar, yıllıklandırılmış bazda ise 45 milyar 836 milyon dolar olmuştu.

Son Güncelleme: 11.03.2015 10:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.