04 Haziran 2016 Cumartesi 11:23
Perakende Liderler Konferansı

AMSTERDAM (AA) - LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Türk perakendecileri için artık yelken açmanın zamanı geldiğini belirterek, "Bu kadar marka olan bir ülkede bu pazar yetmez, hepimizi doyurmaz." dedi.

Soysal Danışmanlık tarafından bu yıl 11'incisi düzenlenen Perakende Liderler Konferansı (LİDKO) Hollanda'nın Amsterdam kentinde gerçekleştirildi.

Vahap Küçük, konferansta yaptığı konuşmada 2016 yılının 2015'e göre daha iyi olmasını beklediklerini söyledi.

Sektörün yıla iyi başladığını ancak mayısta hedeflerin tutmadığı bilgisini veren Küçük, mayıs ayında beklenen iklim şartlarının yaşanmadığını, havanın serin gittiğini kaydetti.

Küçük, perakendeciler olarak zor bir coğrafyada yaşadıklarını, etrafın ateş çemberi olduğunu ve bütün planlarını buna göre yapmaları gerektiğini dile getirdi.

Perakendecilerin artık Türkiye'de belli bir büyüklüğe geldiğini vurgulayan Küçük, bir AVM'ye baktıklarında neredeyse yüzde 50-60'ını Türk markalarının doldurduğunu, bunun büyük bir başarı olduğunu, Almanya'da bu oranın yüzde 10 bile olmadığını ifade etti.

Küçük, kendilerinin Türkiye içinde bir vizyon koymamaları, global bir marka olma hedefi koymaları gerektiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Değişime hazır olmamız gerekiyor. Buna komşularımızdan, Avrupa'dan başlayabiliriz. Yelken açma zamanı geldi. Bu kadar marka olan bir ülkede bu pazar yetmez, hepimizi doyurmaz. Şu an 30 ülkedeyiz. Bunun 11'inde sektör lideriyiz. 2009'da yurt dışına açılmıştık, 6-7 yılda 11 ülkede sektör lideri olabiliyorsak, demek ki başarılabiliyormuş.

Uzun vadeli bakmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Ne krizler gördük, 2001'leri gördük, 1994'leri gördük, bundan dolayı moralimizi bozmamamız gerektiğini düşünüyorum. Eğer patronlar moralini bozarsa, bu moral bozukluğu satış danışmanına kadar iniyor. Krizin yüzde 50'si psikolojiktir, bunu hepimiz biliyoruz. Eğer biz işler kötü diye başlıyorsak, hepimiz birbirimizden etkileniyoruz, bu da müşteriye kadar olumsuz yönde gidiyor."

- "Artık yurt dışı açılımına kafa yormamız gerek

VIA Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar ise Vahap Küçük'ün kendisine anlattığı bir menkıbeyi aktardı.

Bayraktar, "Fatih'e sormuşlar; 'Herkes İstanbul'u almak için çok uğraştı, sen aldın. Bu işin farkı nedir?'. Rivayet odur ki Fatih; 'Benim İstanbul'u almak gibi bir derdim olmadı, ben Avrupa'yı almak istedim' demiş. Hayat bizim hayallerimizi nereye konumlandırdığımızla çok alakalı. Çünkü hayaller nerede konumlanırsa, gerçekler de ona o kadar yakın oluyor." dedi.

İnovasyonun tamamen hayal kurmak olduğunu belirten Bayraktar, herkesten farklı işleri yapabilmenin inovasyon olduğunu dile getirdi.

"Artık Türkiye bize yetmiyor" diyen Bayraktar, Türkiye'deki sıkıntıları konuşmanın enerjilerini aldığına işaret ederek, Avrupa ve Amerika'nın kendileri gibi girişimcilere aç olduğunun altını çizdi.

Bayraktar, Fatih'in İstanbul'u almak gibi bir gayesinden ziyade Avrupa'yı fethetmek gibi bir gayesi olduğuna dikkati çekerek, son 10 yılda Türkiye'deki perakende sektörünün çok büyüdüğünü, artık yurt dışı açılımına kafa yorulması gerektiğini dile getirdi.

- "2016'da sektör hacminin 110 milyar liraya çıkması bekleniyor"

VIA DMC Genel Müdürü Ogün Turanlı da dünyada kiralanabilir alan liderinin ABD olduğunu, bu ülkenin hemen arkasında Çin, Rusya, Türkiye, Brezilya ve Hindistan'ın geldiğini söyledi.

Dünyada geçen yıl sadece 11,4 milyon metrekare alışveriş merkezi açıldığı bilgisini veren Turanlı, aynı dönemde açılan AVM'lerin yüzde 60'ının Çin'de faaliyete geçtiğini kaydetti.

Turanlı, yeni projelerde Çin'in hemen arkasından Rusya, Türkiye ve Hindistan'ın geldiğini dile getirdi.

VIA DMC Kiralama Direktörü Dilşad Şimşek ise Türkiye'de AVM sayısının 365'in üzerine çıktığını, geçen yıl 10,5 milyon metrekarelik kiralanabilir alanda AVM'lerin 90 milyon lira ciro elde ettiğini bildirdi.

Sadece İstanbul'da gelecek sene inşaatlar bittiğinde yaklaşık 117 AVM olacağı bilgisini veren Şimşek, geçen yıl yapılan seçimler ve belirsizliklere rağmen AVM'lerdeki ticaret hacminin yüzde 15 arttığını, 2016 yılında ise sektör hacminin 110 milyar liraya çıkmasının beklendiğini dile getirdi.

- "Paylaşım ekonomisi perakendenin çehresini değiştirdi"

Saks Fifth Avenue Yönetim Kurulu Başkanı Steve Sadove da perakende sektöründe sınır ötesi alışverişin büyük bir önemi olduğunu belirterek, "İstanbul, alışverişte bir turist destinasyonu olarak 10. sırada ve yüzde 7'lik bir büyüme yaşadı." dedi.

İnsanların terör konusunda endişeleri olduğunu ve bunun alışverişi azalttığına işaret eden Sadove, bunun fiyat bilgisiyle de etkilenen bir konu olduğunu vurgulayarak, " 'Gidip bu Louis Vuitton çantayı almam gerek' diyen Çinli turistler var ki onlar global yurt dışı alışverişte en önemli payı elinde tutan milletlerden biri." şeklinde konuştu.

Sadove, mobilin tüketicilerin alışveriş deneyimini değiştirdiğini, insanların artık deneyim yaşamak istediğini dile getirdi.

Paylaşım ekonomisinin perakendenin çehresini değiştirdiğine işaret eden Sadove, artık perakendeciden tüketiciye geçen bir gücün olduğunu kaydetti.

- "İş hayatında başarılı olabilmenin temeli güzel soru sorabilmek"

StrawberryFrog Üst Yöneticisi (CEO) ve Kurucusu Scott Goodson ise iş hayatında başarılı olabilmenin temelinin güzel soru sorabilmek olduğunu söyledi.

Büyük şirketlerin kurucularının hepsinin güzel sorular sorduğunu aktaran Goodson, Starbucks'ın Amerikalıların evleri ve işleri dışında gitmek istedikleri 3'üncü bir yer istemeleri sonucunda doğduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Kültürel bir kayma oldu, insanlar değişti. Bu yepyeni bir ekonomiyi başlattı. Starbucks tabi ki çok iyi reklam yapıyor, tanıtım yapıyor, kahve satıyor ama Amerikan kültüründe bir değişimi yakaladılar. Ve bunun sonucunda Starbucks ekonomisi etrafında bir dünya oluşturuldu ve daha sonra bir zincir kuruldu." ifadelerini kullandı.

- "Seyahat perakendecisi olarak bizden en fazla alışverişi Türkler yapıyor"

ATÜ İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Pınar Şener Harput da seyahat perakendecisi olarak kendilerinden en fazla alışverişi Türklerin yaptığını, hemen ardından Ortadoğuluların geldiğini söyledi.

Bu yıla kadar üçüncünün Ruslar olduğunu belirten Harput, 2016 yılında Rusların 11. sıraya kadar gerilediğini kaydetti.

Harput, şimdi sıralamanın Türkler, Ortadoğulular, Uzakdoğulular ve Afrikalılar şeklinde olduğunu dile getirdi.

Şu anda 8 ülkede 21 farklı havalimanında 122 mağazaları bulunduğu bilgisini veren Harput, total perakende metrekaresi olarak bakıldığında 30 bin metrekarelik bir alanı işlettiklerini, çalışan sayılarının da 2 bin 700'ün üzerinde olduğunu ifade etti.

Açılışta kısa bir selamlama konuşması yapan Suat Soysal da konferans hakkında bilgi vererek, daha önce dünyanın hangi kentlerinde düzenlediklerinden bahsetti

Konferansta Lordlar Kamarası Üyesi ve Oxford Üniversitesi Dinmeyen Çatışmalar Çözüm Merkezi Direktörü Lord John Alderdice'ten İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan'a kadar pek çok isim de katılımcılara yönelik konuşma yaptı.

Son Güncelleme: 22.08.2016 13:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.