11 Ekim 2013 Cuma 00:00
Rusya ile doğalgaz anlaşması iptal!
Enerji Bakanı: Doğalgazda indirim yapmadılar, anlaşmayı bitirdik

 

 

Doğalgaza yapılan yeni zammın ardından Türkiye, Rusya ile arasında yapılan doğalgaz anlaşmasını bitirdi. Anlaşma yapılan zamdan dolayı bitti, konu hakkında Enerji Bakanı Taner Yıldız açıklama yaptı.
Enerji Bakanı Yıldız yaptığı açıklamada "Rusya ile doğalgaz alımı kontratı iptal kararı aldık, indirim yapmadılar anlaşmayı bitirdik" dedi.

ARALIK'TA SONA ERİYOR

Aralık 2011'de süresi dolacak Rus anlaşmasının yenilenmesi indirime bağlıydı. Geçtiğimiz gün, Ruslara doğalgaz için son teklifi sunduklarını söyleyen Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Teklifimiz kabul edilmezse anlaşma yenilenmeyecek." demişti.

Rusya ile 1986 yılında yapılan ilk doğalgaz alımı anlaşması bu yılın aralık ayında sona eriyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, anlaşmanın uzatılmasıyla ilgili indirim teklifinin Ruslara iletildiğini, bu olmazsa anlaşmanın uzatılmayacağını açıkladı. Bakan Yıldız, "Biz uygun şartlar olmaması halinde kontratı iptal edip özel sektör eliyle yapmak istiyoruz. Bunu özel sektörün pazarlık gücüne bırakmak istiyoruz. İndirim dahil teklifimiz kabul görmezse anlaşma yenilenmeyecek." şeklinde konuşmuştu.

SADECE BATI HATTI KONTRATI SONLANDIRILDI

Yıldız, ''Rusya ile ilgili açıklamasının'' hatırlatılması üzerine, Rusya'dan alınan ve Trakya'dan gelen ''Batı Hattı'' olarak isimlendirilen kontratın, dün Botaş'ın yazdığı yazıyla ''istenilen indirim oranlarının oluşmaması'' nedeniyle sonlandırılması iradesinin ortaya konulduğunu açıkladı. Yıldız, şöyle devam etti:

''Çokça soruluyor; 'Rusya ile ilişkilerde sorun doğurur mu' diye. Rusya bizim stratejik işbirliği yaptığımız son derece önemli, bir kaç kontrata dayanarak ilişkilerimizin bozulamayacağı kadar sağlam ve güçlü ilişkilerimizin olduğu bir ülkedir. O yüzden bu tür kontratların sonlandırılmış olması gaz girişinin sonlandırılmış olması anlamını taşımıyor.

Bildiğiniz gibi doğalgazı Botaş almaz ama özel sektör kontratlarıyla alınır. 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu'nun getirdiği bir hüküm vardır; yüzde 20'lere kadar kamunun hissesi düşecektir burada. Bu daha rekabetçi, daha kaliteli ve daha fiyatı uygun bir vatandaşımıza, sanayicimize doğalgaz girişi anlamına gelmektedir.

Ben inanıyorum ki ocak ayına kadar kamudan akışı devam edecek olan doğalgazın bu 3 aylık süre içinde özel sektörle yapılacak kontratlarla beraber Gazprom firmasının mutlaka bu boru hattının yine doğalgazsız kalmayarak yine akışına devam edeceği yönündedir. Bizim ister Güney Akımla alakalı işlerde, ister diğer konularda olsun işbirliğimiz tam anlamıyla devam ediyor Rusya ile ve daha da güçlenerek devam edecektir.''

 

 

Son Güncelleme: 11.10.2013 00:00
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.