10 Haziran 2016 Cuma 12:28
Tim Başkanı: Türkiye Güçlü Büyümeye Devam Ediyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, güçlü büyümenin devam ettiğini vurguladı. Büyükekşi, ihracatın büyümeye olumlu katkı vermesi adına gerekeni yapacaklarını da belirtti.

Büyükekşi, 2016 ilk 3 ayına ait büyüme verilerini yorumladı. Mehmet Büyükekşi, şu açıklamalarda bulundu:

"Geçtiğimiz senenin başında büyümede oluşan karamsar tablo, 2015'in son çeyreğinde dağılmıştı. Şimdi ise görüyoruz ki son iki çeyrekte Türkiye daha güçlü bir büyüme dönemine girmiştir. Bugün gördüğümüz yüzde 4,8 büyüme oranı Türkiye ekonomisinin dinamizmini ve potansiyelini koruduğunu bizlere gösteriyor. Yakalanan bu başarılı performansla birlikte diyebiliriz ki "Türkiye artık fabrika ayarlarına geri döndü'.

Bizleri sevindiren diğer bir gelişme ise verisi açıklanan bütün Avrupa Birliği ülkelerinden daha hızlı büyümüş olmamız. İlk çeyrek büyümemizle verisi açıklanan tüm dünya ülkeleri içerisinde 5. sıradayız. Örneğin ilk çeyrekte Almanya'nın yüzde 1,6; Fransa'nın yüzde 1,4; ABD'nin yüzde 2, Güney Kore'nin yüzde 2,8 büyüdüğünü görüyoruz.

Diğer taraftan ilk çeyrekte net ihracatın büyümeye 1,54 puan negatif katkı yaptığını görüyoruz. Bunun sebebi ise ithalattaki reel büyümenin ihracattaki reel büyümeden daha fazla gerçekleşmiş olmasıdır. İlk çeyrekte ihracatımızın reel olarak yüzde 2,4 büyüme göstermiş olmasına rağmen ithalatımızın yüzde 7,5 büyüdüğünü görüyoruz. İthalattaki bu büyümenin temel sebebi ise petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanmaktadır. Örneğin ilk çeyrekte ham petrol ithalatı miktar bazında yüzde 7,4 artış gösterdi. Ancak fiyat düşüşlerinden kaynaklı bu etkinin, önümüzdeki dönemde azalarak ortadan kalkmasını bekliyoruz. İşte o zaman net ihracatımız büyümeyi istediğimiz seviyelerde destekleyecek.

Biz İhracatçılar olarak net ihracatın büyümeye sürekli pozitif katkı vermesini istiyoruz. Bunun için de ihracatımızın reel olarak ithalattan daha fazla büyümesi gerekiyor. İhracat ayağında bizler ihracatçılar olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Küresel ekonomideki durgunluk ve çevre ülkelerde yaşanan sıkıntıların ihracatımıza olumsuz etkilerini bertaraf etmek için yeni pazarlara giriyoruz.

TİM olarak 2016 başından bu yana 11 ülkeye ticaret heyeti gerçekleştirdik. Biz bir yandan ihracatımızı artırma adına var gücümüzle çalışırken, diğer taraftan da ihracatımızı daha fazla artırmak adına yeni destekler bekliyoruz. Ayrıca büyümemizi daha yukarılara taşımak adına TİM olarak hükümetimize "Ekonomi Yol Haritası" önerilerimizi sunduk. Önerilerimizde yatırımlardaki düşük seyri canlandırmak adına yeni atılımların yapılması gerektiğini ve faizlerin düşürülerek firmalarımızın finansmana erişimlerini kolaylaştırılmasını belirttik. Umuyoruz ki, önümüzdeki dönemde bu beklentilerimizin hayata geçirilmesi ile birlikte büyümemizdeki yüksek performans kalıcı ve sürdürülebilir hale gelir."

Büyükekşi'nin açıklamalarında öne çıkan bölümler şöyle:

• 2016 ilk çeyreğinde yüzde 4,8 olarak gelen büyüme verisi, Türkiye'nin güçlü büyüme performansına devam ettiğini gösteriyor.

• Net ihracat büyümeye negatif katkı vermiş olsa da önümüzdeki dönemde bu katkının pozitif olacağını öngörüyoruz.

• TİM olarak hükümetimize "Ekonomi Yol Haritası" çalışmamızı sunduk.

• Hükümetimizden net ihracatın büyümeye sürekli pozitif katkı vermesini sağlayacak politikalar izlemesini bekliyoruz.

• Yatırımlarda sıçrama yaratacak yeni atılımların yapılmasını bekliyoruz.

Son Güncelleme: 10.06.2016 12:28
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.