10 Haziran 2016 Cuma 11:48
Yatırım Stratejisti: 2016 Büyümesinde Tüketim Ve İhracat Belirleyici Olacak

Yatırım stratejisti Enver Erkan, 2016 ilk çeyrek büyümesinin tahminleri aştığını vurguladı. Erkan, bu sene büyümede tüketimin ve ihracatın belirleyici olacağını da ifade etti.

Erkan, 2016 ilk çeyrek büyüme verilerini yorumladı. Enver Erkan, şu görüşleri dile getirdi:

"2016 ilk çeyrek büyüme verilerini yorumladı. 2016 ilk çeyrek büyüme verilerini incelediğimizde, zaten yüksek olan piyasa beklentilerinin bir kademe üzerinde bir veri ile karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Bizim beklentimiz de yüzde 4,7 oranında bir büyüme gerçekleşeceği yönündeydi. Beklentilerin bu kadar yüksek olmasında en önemli etken ise matematiksel olarak büyümeye giren en önemli kalemlerden olan sanayi üretimi verilerinin ilk çeyrekteki yüksek artış hızıydı. Özellikle imalat sanayi üretimi hızındaki yükseliş bunda belirleyici oldu. Tabii, ilk çeyrek büyümesinde de bunun yansımalarını görmekteyiz.

Büyümenin ayrıntılarını incelediğimizde inşaat ve kamu büyümeyi sürüklemeye devam ediyor. Bankacılık ve kredi büyümesinde de kamu bankaları lider, inşaattaki büyümeyi de buna bağlı görmek lazım. Hane halklarının nihai tüketim harcamaları da yüzde 6,9 oranında bir büyüme gösterdi ki bu ekonomik konjonktür içinde büyümeyi sürükleyebilecek etkenlerin başında iç tüketimin geldiğini görmekteyiz. İlk çeyrekte de dikkati çeken en önemli faktörlerden birisi iç tüketimin canlılığını koruyor olması. Bunda yüzde 30'a yakın yapılan asgari ücret artışının etkileri de var elbette. Kredilerin artış hızından daha fazla reel harcamaların artıyor olması kredi dışında kanalların da yoğun kullanıldığını gösteriyor. Devlet harcamalarındaki yüzde 10,9 oranında artış ise bir başka dikkat çeken oran olarak göze çarpıyor.

Rakamın sadece ilk çeyreği içerdiğini unutmamak gerekiyor. Nisan ve Mayıs verilerinde sanayi öncü göstergelerinde bir düşüş gözlendi. Nisan ayına ilişkin sanayi üretimi artış hızında da bir yavaşlama söz konusu."

Büyümeyi arttıran faktörlere de değinen Erkan, "2015'in sonunda kamunun yatırımlara katkısını 2016'nın başında göremedik. Net ihracatın katkısı ve sanayi üretiminin katkısının 2015 aynı döneminde negatif olması oradan da bariz bir baz etkisi getiriyor. Diğer yandan tarım sektörünün katkısının da oldukça sınırlı kaldığını görmekteyiz. İkinci çeyrekten itibaren farklı bir senaryo konuşabiliriz. Bu bağlamda, tüketim ve ihracat 2016 büyümesi içinde belirleyici kalemler olacak." dedi.

Son Güncelleme: 10.06.2016 11:48
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.