24 Haziran 2016 Cuma 15:38
Yatırım Stratejistinden Kur Ve Altın Tahminleri

Yatırım stratejisti Gizmen Nalbantlı, Brexit kararının ardından dolar ve altın tarafında dalgalanmanın artabileceğini belirtti. Nalbantlı, kurun 3,02 liraya; altının ons fiyatının bin 400 dolara dayanabileceğini ifade etti.

Nalbantlı, Brexit kararının ardından kur ve altın tahminlerini açıkladı. Nalbantlı, şunları kaydetti:

"Merakla beklenen referandum Brexit ile sonuçlandı. Resmi sonuçlara göre çıkalım yönünde oy kullananlar yüzde 51,9, kalalım ise yüzde 48,1. Sterlin, sonuçların belirlenmesi ile sabah saatlerinde 1985'den bu yana en düşük seviyesini gördü ve yüzde 10'un üzerinde değer kaybetti. Altında ise 28 ayın zirvesi olan bin 358 dolar görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 16 gerileme ile yüzde 1,5 seviyesi altına sarkarken, Almanya 10 yıllık tahvilleri yüzde 200 üzerindeki düşüş ile negatif bölgeye geçti. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde de dolara karşı ciddi kayıplar görüldü. Borsalarda ise yüzde 10'a yakın kayıplar var. Brexit ihtimali ile artan güvenli varlık talebinin resmi sonuçlar sonrası devam edeceğini söyleyebiliriz.

Net bir farkla çıkalım kararı çıkan referandum sonrası İngiltere Başbakanı Cameron istifa etti. Sürecin başında Ekim ayında yeni seçilecek başbakan olacak. Sonraki süreç hem İngiltere hemde Avrupa için sancılı geçecek. Parlamentonun onaylaması sonrası ise AB ile ilişkilerin kesilmesi için ise iki yıllık bir zaman var. Norveç modelinde olduğu gibi Avrupa Ekonomik Bölgesi'nde kalıp ve AB piyasasına erişimini devam edecek yoksa ticari imtiyazları belirleyerek yeni anlaşma yoluna mı gidecek. Bu süreç uzun yıllar alabilir. Diğer bir seçenek ise Dünya Ticaret Örgütü kuralları ile hareket etmek ve karmaşık bir anlaşma sürecinden kurtulmak.

Brexit sonrası İtalya, Hollanda ve Fransa'da aşırı sağcı ulusal cephenin AB'den çıkma istekleri artıyor. İskoçya ise Avrupa'da kalmak istiyor. Orada bir referandum kesin gibi. İskoçya'daki referandum 2014 yılından farklı olacak. İskoçya gibi Galler'de İngiltere'den ayrılmak isteyebilir. Hafta sonu İspanya'da yapılacak genel seçimler önemli bir gösterge olacak. Son dönemde AB politikalarına tepki gösteren işçi sınıfı, AB karşıtı sol partilere kaydı. Bu gelişmeler sonrası Avrupa'nın siyasi yapısında problem olacak ve domino etkisi denilen AB'nin dağılma senaryosu gerçekleşme ihtimalleri her geçen gün biraz daha yükselecek."

Ekonomi tarafında merkez bankalarının toplantılarının ve müdahalelerinin önemli olacağını anlatan Gizmen Nalbantlı, şöyle devam etti:

"İsviçre Merkez Bankası, döviz piyasasına aktif olacağını açıkladı. Karar sonrası faiz artışı kısa vadeli temkinli duruşunu sürdüren Fed'in bu yılki projeksiyonlarında değişiklik olabilir. Avrupa Merkez Bankası'nın ise parasal genişleme miktarında artış yapabileceği bekleniyor. Japonya ise düşük yen dolayısı ile piyasaya müdahale edebilir.

"Ons altında bin 307 seviyesinin üzerinde kapanışların devam etmesi ile yükseliş devam edebilir. Yani bin 380 ila bin 400 dolar bölgesini görebiliriz. Likidite krizi olması durumunda altın üzerinde baskı olabilir. Ancak merkez bankaları buna izin vermeyecektir. Kur tarafında ise 2,88-2,90 bölgesinin altında kapanış görmediğimiz sürece yeniden yükseliş başlayabilir. Ancak 2,9630 seviyesinin üzerinde kapanış görmeliyiz. 3,00-3,02 bölgesi ise hedef olarak değerlendirilebilir. Hisse senedi piyasasında ise ciddi satışlar görüyoruz. Endekste 73 bin 500 ile hedef olacak. Küresel hisse senedi piyasasındaki satışlara paralel olarak 68 ila 70 bin bölgesi görülebilir."

Son Güncelleme: 24.06.2016 15:38
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.