26 Nisan 2015 Pazar 18:35
Yılın ilk 3 ayında yüzde 57 zamlandı

Zeytinyağı fiyatları hem dünyada hem de Türkiye’de rekorları zorluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de yılın ilk 3 ayında yüzde 57 zamlanan zeytinyağında rekor fiyat artışının temel nedeni rekolte.

Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Kurucu Başkanı Salih Madra, “Küresel ısınma ve hava koşulları nedeniyle rekolte dünyada ve Türkiye’de düştü. Türkiye’de rekolte 190 bin tonlardan 150 binlere geriledi. Üretimin neredeyse yarısını yapan İspanya’da rekolte 3 milyondan 2 milyona düştü” diye konuşuyor. Rekoltede dünyadan daha az kayıp yaşasa da Türkiye’de sızma zeytinyağı fiyatlarının aşırı tepki verdiğini ifade eden Madra, bunu 2 nedene bağlıyor.

İHRACAT DİPTE

Birinci nedeni Türkiye pazarında sızma yağın az olması olarak gösteren Madra, “Ayrıca zeytinyağcılar fiyatın yükseldiğini görünce satmak istemiyor” diyor.

Yüksek fiyatlar sadece iç pazarı değil, ihracatı da sıkıntıya soktu. Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, fiyatların ihracata etkisini şöyle anlatıyor:

Son Güncelleme: 26.04.2015 18:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.