22 Ağustos 2015 Cumartesi 13:51
Hurda ve atık metallerden Özal'ın heykelini yaptı

ELAZIĞ - Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Rüçhan Keçeçi, 3 bin 500 civarında hurda malzeme ve atık metalle merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın heykelini yaptı.

Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Resim Anabilim Dalı Başkanı Ruçhan Keçeçi, AA muhabirine, hurda araç parçaları ve atık malzemeleri doğal hallerinde kullanarak kaynak makinesi ve spiral gibi el aletleri yardımıyla yaklaşık 6 ayda Turgut Özal'ın heykelini yaptığını söyledi.

Keçeçi, Özal'ın boydan portresini yaptığı heykel için 3 bin 500 civarında hurda ve atık malzeme kullandığını, bin 500 lira harcadığını aktardı.

Yaklaşık 9 yıldır hurda ve atık malzemelerle heykeller yaptığını anlatan Keçeci, "Sekiz Köşe Şapkalı Gakgoş, Nasrettin Hoca'nın Eşeği, Yeniçeri Askeri, Amazon Kadın, Terminatör ve Uzay Arabası" adını verdiği çeşitli heykeller ortaya koyduğunu dile getirdi.

Heykellerin büyük ilgi görmesi üzerine son 2,5 yıldır çeşitli illerde sergiler açtığını belirten Keçeçi, Türk büyüklerinin heykellerinden oluşan müze kurmayı planladığı bilgisini paylaştı.

Kendisi de Malatyalı olduğu için öncelikle Türkiye'ye mal olmuş 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın heykelini yapmakla işe koyulduğunu vurgulayan Keçeçi, "Allah sağlık sıhhat verirse Atatürk, Nene Hatun, Timur'dan ve şu an aklıma gelen gelmeyen Türk büyüklerinin heykellerinden oluşan bir müze kurma hayalim var. Bu müze kurma hayalimin birinci ve en önemli taşlarından biri Turgut Özal'dı" diye konuştu.

- Saç ve bıyık için bini aşkın tel kullandı

Keçeçi, Özal'ı birebir tasvir eden heykeli yapabilmek için 4 ay boyunca çeşitli hurda parçaları topladığını anlatarak, metalin soğukluğu ile Özal'ın yüzündeki o sıcaklığı ve gülümsemeyi yansıtabilmenin kendisi için çok zor olduğunu ifade etti. 

Özal'ın yüz kısmını oluştururken ağız ve yanakta dişli parçalar kullandığını aktaran Keçeçi, şöyle konuştu:

"Bıyık ve saçları, tamamen atık malzemelerden oluşan, çivi yapımında kullanılan tellerden yapmaya çalıştım. Tahminimce bin-bin 500 saç var. Bunları bir doktorun hastasına saç nakli yapması gibi kaynak makinesi kullanarak tek tek işledim. Saçının şekli, duruşu, alnının açıklığı, bunlar birebir rahmetli Özal'ın portresini oluşturmakta. En önemli parçalardan biri de gözlüğüydü. Saatlerce, günlerce üzerinde durdum. Göz, burun ve dişlerde kullandığım malzemeler dişlilerdeki yuvarlak bilyeler... Kar zinciri kullanarak kulağını yapmaya çalıştım.

Tabii en önemlisi bu malzemeleri yakıştırmaktı. Figür, Özal'a ait olduğu için bu malzemelerin onu yansıtması gerekiyordu."

Keçeçi, atık metalleri doğal hallerinde kullanarak eser ortaya koymanın diğer tekniklerle heykel yapmaya nazaran daha zor olduğunu dile getirdi.

Çamur, kil veya benzeri malzemelerden heykel yaparken ortaya çıkacak hatayı ufak bir dokunuşla düzeltebilme imkanı olduğunu kaydeden Keçeçi, metalle heykel yaparken ufak bir hatayı dahi düzeltebilmek için kaynak veya spiral makinesi ile yüzlerce rötuş gerektiğine dikkati çekti.

Keçeci, "Kaynak makinesiyle muhtemelen bir milyonun üzerinde dokunuş yaparak figürü ortaya çıkardım. Güzel bir çalışma oldu. Turgut Özal'ı gülümsemesiyle ve tatlı bir ifadesiyle yakalayabilmek zordu ama zoru başarmak bana büyük bir mutluluk verdi" dedi. 

 

Son Güncelleme: 22.08.2015 13:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.