10 Ağustos 2015 Pazartesi 14:40
Kocası iflas edince 57 yaşında fırıncı oldu

ELAZIĞ - Elazığ'da yaşayan ev hanımı Aynur Kavak, 3 yıl önce kocasının iflas etmesi üzerine maddi sorun yaşayınca İŞKUR'dan aldığı sertifikayla 57 yaşında fırıncı oldu.

Üniversite Mahallesi Efe Sokak'ta sahibi olduğu fırında 3 yıldır müşterilerine hizmet veren 2 çocuk annesi 60 yaşındaki Kavak, unun teknede hamur haline getirilmesinden, pide, lahmacun, lavaş, patile, köy ekmeğine dönüşmesine kadarki tüm süreçleri maharetle yerine getiriyor. 

Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyaz eşya mağazası bulunan eşinin iflas etmesi sonucu borçlandıklarını ve uzun süre eşinin işsiz kalması üzerine çalışmaya karar verdiğini söyledi.

Baba mesleği olduğu için fırıncılığa yöneldiğini aktaran Kavak, İŞKUR'dan sertifika aldıktan sonra eşinin de desteğiyle 57 yaşında fırıncılığa soyunduğunu dile getirdi.

Daha önce hiçbir işte çalışmadığını ve geç de olsa başladığı fırıncılık mesleğini gururla yaptığını belirten Kavak, iş yerinde 5 kişi çalıştırdığını, bunun kendisini ayrıca mutlu ettiğini ifade etti.

- "Çalışırken stres atıyorum"

Mesleğe başlamadan önce ev hanımı olduğunu ve zamanının büyük bir bölümünü evde geçirdiğini, iş sahibi olmasıyla hayatının monotonluktan kurtulduğunu anlatan Kavak, şöyle konuştu:

"Fırıncılık mesleğinin içinde büyüdüm. Baba mesleği olduğu için bu işe karar verdim. İŞKUR'dan sertifikayı aldıktan sonra kendi dükkanımda bu işi yapmaya başladım. Benimle birlikte bir kaç arkadaş daha var. Onlarla birlikte yürütüyoruz. Sanıldığının aksine bence insanları çalışmak değil oturmak yıpratıyor. Sağlıklı olmanın anahtarı çalışmaktır. Severek bu işi yapıyorum. Çünkü buraya geldiğim vakit stresimi atıyorum. Burada sadece işime yoğunlaştığım için diğer sorunlar aklıma gelmiyor. 60 yaşındayım, bu iş bana ilaç gibi geldi."

- "Bu iş asıl kadınların işi"

Kavak, fırıncılık mesleğinin yoğun emek ve beceri isteyen bir iş olduğuna ve Türkiye'de bu mesleği daha çok erkeklerin icra ettiğine işaret etti.

Bu işi kadınların erkeklerden daha iyi yapabileceğini savunan Kavak, tüm kadınları fırıncılık mesleğini yapmaya davet ederek, şöyle devam etti:

"Aslında kadınlar bu işi daha iyi yapar. Bayanlar temizlik, hamurun yoğrulması, yemek yapma bakımından çok daha iyiler. Hamur zaten bayanların işin olduğu için bayanlar bu işi daha iyi yapar diye düşünüyorum. Müşterilerim de bir bayan olmasından dolayı ayrıca memnuniyet duyduklarını ifade ediyor. Fırıncılık mesleği içerisinde yer alan tüm işleri rahatlıkla yapabiliyorum. Hamuru kesiyorum, yoğuruyorum, kasalara diziyorum, gerekirse fırına atıyorum. Lahmacun yapıyorum, her işi yerine getiriyorum."

Son Güncelleme: 10.08.2015 14:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.