05 Ağustos 2015 Çarşamba 17:37
Altıntepe Kalesi'ndeki kazı çalışmaları

ERZİNCAN - Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde, Urartular döneminde inşa edilen Altıntepe Kalesi'nde bu yılki kazı çalışmalarına başlandı.

Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu başkanlığındaki 35 kişilik ekiple, kalenin üç ayrı bölümünde yapılan kazılar, yaklaşık 45 gün sürecek. 

Prof. Dr. Karaosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Altıntepe Kalesi'nde 13. dönem kazı çalışmalarının başladığını söyledi. 

Bu yıl talihsiz bir durumla karşılaştıklarını dile getiren Karaosmanoğlu, çıkan yangında tepedeki otların kül olduğunu ancak yapıların zarar görmediğini anlattı. Karaosmanoğlu, "Temizlik çalışmasıyla başladığımız kazılara, geçen sene kaldığımız yerden devam ediyoruz. Geçmiş yıllardan devraldığımız yerler bunlar" diye konuştu.

Kalenin doğusundaki dış surlarda çalışmaya başladıklarını ifade eden Karaosmanoğlu, "Taş yapı ve apadananın (Pers imparatorlarının saraylarında, tavanı sütunlar üzerine oturtulmuş taht salonu) güneyinde, daha önceki kazılarda açılmayan yerlerde bir çalışma yapıyoruz. Amaç hem mimari durumu görebilmek hem de daha erken dönemlere gidebilmek" dedi.

Karaosmanoğlu, Atatürk ile Kafkas üniversitelerinden öğretim üyeleri ve öğrencilerle yürüttükleri kazı çalışmalarında başarılı bir yıl geçirmeyi umut ettiklerini vurguladı.

- "Urartu için önemli bir kale"

Altıntepe Kalesi'nin önemine değinen Prof. Dr. Karaosmanoğlu, şunları kaydetti:

"Burası bir Urartu Kalesi. Urartu'nun en kuzeybatısında yer alan önemli bir merkez kaledir. Doğu Roma İmparatorluğu zamanında büyük bir yerleşim görmüş. Kilise yapılmış. Daha sonra deprem görmüş ve küçük bir şapele dönüşmüş. Kalan insanların orada dini vecibelerini yerine getirdiğini görüyoruz. Urartu için önemli bir kale ve birçok buluntuları tek olan bir yer. Geçen yıl mezarlarda çalışmıştık. Oldukça enteresan yapılarla, döşemlerle karşılaşmıştık. Onları açtık, temizledik, restore edilmeyi bekliyorlar. Gelecek yıllarda restore ettirmeyi düşünüyoruz."

- Altıntepe Kalesi

Kaynaklara göre, Urartular döneminde inşa edilen kale, Erzincan'ın merkezinin 14 kilometre kuzeydoğusunda, yaklaşık 60 metre yüksekliğindeki tepede bulunuyor. 

Doğu Roma İmparatorluğu'nun önemli bir merkezi konumunda bulunan tepenin doğu yüzündeki burunda, 3 nefli, zemini mozaik kaplı bir kilise yer alıyor.

Surları, kabul salonu, açık hava tapınağı, mezarları ve gelişmiş kanalizasyon şebekesiyle bölgede örnek bir yapıya sahip kalede, 2003'ten bu yana Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından kazı çalışması yürütülüyor.

Son Güncelleme: 05.08.2015 17:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.