22 Şubat 2018 Perşembe 11:22
Bidonları sırtlarında kilometreler kat ediyorlar

Su sorunlarının yoğun yaşandığı Afrika kıtasında bulunan Etiyopya’da milyonlarca insan temiz suya ulaşamıyor. Bidonları sırtlarında kilometreler kat eden 7’den 70’e Etiyopyalılar, birkaç litre kirli su için bile saatlerce yürüyor.

Yaklaşık bir milyar insanın sağlıklı ve temiz suya ulaşım imkanlarından mahrum olduğu kara kıtada bulunan Etiyopya’da da, diğer Afrika ülkeleri gibi en önemli şeylerin başında su geliyor. 12’si büyük olmak üzere neredeyse 100 akarsu kaynağı olan ülkede, ağırlıklı olarak kırsal bölgelerde olmak üzere, evlerde çoğunlukla su bulunmuyor. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine suya ulaşımın oldukça güç olduğu ülkede, çeşitli problemler nedeniyle su kaynaklarına ulaşım imkanları da geliştirilemiyor. Başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerden sivil toplum kuruluşları tarafından açılan su kuyuları ise yetersiz kalıyor.

Aynı su kaynağını kullanmak zorunda kalan 7’den 70’e halk, kaynağa ulaşmak için sırtlarında çoğu 20 litrelik sarı yağ bidonları ile kilometreler kat ediyor. Birkaç litre kirli su için bile saatlerce yürüyen Etiyopyalılar, bazı bölgelerde açtıkları çukurlarda neredeyse damla damla akan çamurlu suyu bidonlarına doldurabilmek için saatlerce sıra bekliyor. Halk, dolan su bidonlarını da tekrar sırtlayıp, evlerinin yolunu tutuyor. Kırsal bölgelerde neredeyse adım başı karşılaşılan bidonlarını sırtlarında taşıyan insanların çokluğu da su sorununu gözler önüne seriyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.