09 Haziran 2016 Perşembe 13:03
12 Yaşındaki Kerim'in Yardım Çığlığı

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde yaşayan İbrahim ve Döne Tüccar çiftinin tek çocukları ve doğuştan "Beyinde su toplanması" diye de bilinen hidrosefali hastası olan 12 yaşındaki Kerim Tüccar, konuşamıyor, görme zorluğu yaşıyor ve yürüyemiyor. Kerim'in durumuna üzülen anne Döne Tüccar, antidepresan ilaçlarla hayata tutunmaya çalışıyor. Tüccar çiftinin çocukları, geçen yıl yakınlarının yardımları ile eve haftada üç gün gelen fizyoterapist sayesinde yürümeye başladı ancak para bitince bu tedavi sürecini sonlandırmak zorunda kaldı. Bu da Kerim'in tekrar eski haline dönmesine neden oldu.

Karşıyaka'nın Şemikler Mahallesi'nde yaşayan Makedon göçmeni bir ailenin oğlu olan İbrahim Tüccar ile Gümüşhaneli Döne Tüccar çifti, 12 yıl önce çocuklarının olacağını öğrenince büyük mutluluk yaşadı. Ancak Tüccar çiftinin mutluluğu, hamileliğin 7'nci ayında gölgelendi. Çiftin ilk ve tek çocuklarına, "beyinde su toplanması" diye de bilinen hidrosefali teşhisi konuldu. Hidrosefali hastası olarak dünyaya gelen, doğumdan bir hafta sonra tedaviye alınan ve Kerim ismi verilen bebeğin beyninde hasar oluşmuş olduğu belirlendi. Bugün 12 yaşında olan Kerim Tüccar, konuşamıyor, yürüyemiyor ve görmede zorluk çekiyor. Ameliyatla oğlunun kafa derisinin altına yerleştirilen, "şant" ismi verilen ince uzun elastik, silikon bir boruyla beyninde biriken suyun tahliye edilmiş olduğunu söyleyen acılı baba İbrahim Tüccar, ancak bu borunun da tıkanma riski taşıdığını belirtti.

HAPİSHANE HAYATI

Bir dönem akraba ve komşularının maddi desteği ile çocuğunun yoğun bir fizik tedavi gördüğünü, yürüyebildiğini ancak desteklerin kesilmesinin ardından maddi imkansızlıklar sebebiyle tedaviye devam edemediklerini dile getiren Döne Tüccar, "Oğluma 7 aylık hamileyken, yapılan testlerde beyninde su biriktiği tespit edildi. Doğuma dek beklenmesi gerektiği söylendi. Bu süre içerisinde biriken su beyne baskı yapmış oldu ve oğlumun beynine zarar verdi. Görmesi, konuşması, yürümesi ve zekası bundan etkilendi. Şu an 12 yaşında, yürüyemiyor, konuşamıyor, görme kuvvetliği çekiyor, bir ihtimal 2 yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip. Bir anne olarak her şeyden önemlisi çocuğumun yürümesi. Görme yetisi az olduğu için televizyon izleyemiyor, oyuncaklarla oynayamıyor. Evden çıkamıyoruz dört duvar arasında hapishane hayatı yaşıyoruz." dedi.

PARKA GİDEBİLMEK HAYALİ ONLARA UZAK

Tekerlekli sandalyelerinin bulunduğunu ancak oğlunun agresif tavırları sebebiyle zaman zaman sandalyeye bindirememiş olduğu için sırtında parka taşımak zorunda kaldığını ifade eden Döne Tüccar, eşinin inşaat işleri ile uğraştığını kaydederek yaşadığı acıları şöyle anlattı: "Oğlumun elinden tutup parka götürmek istiyorum. Bazen sırtımda götürüyorum, orada oynayan çocukları görüyor, onlarla oynamak istiyor fakat yapamıyor, bunu görünce yüreğim parçalanıyor. Onunla zaman geçirebileceğimiz diğer bir şey yok. Sadece dışarıya çıkıp hava alması gerekiyor. Tuvalet ihtiyacını gideremiyor ve bez kullanıyoruz. Bu çok zor bir şey. İleride yaşamının ne kadarında olurum bilmiyorum, şu an tamamen bakıma muhtaç. Eğer tedavi görürse yürüyebilir. Daha önce akraba ve komşularımızın da desteği ile özel hocadan fizik tedavi gördü. O dönem yürümeye başladı. 24 ay böyle devam etti fakat maddi imkansızlıklardan ötürü devam edemedik."

YARDIM BEKLİYORLAR

Oğlunun yüzde 100 engelli raporu bulunduğunu, devletin aylık 800 TL bakım ücreti vermiş olduğunu ancak bu paranın ilaç ve bez masraflarını dahi karşılamadığını vurgulayan Döne Tüccar, "Devlet haftada 45 dakika fizik tedavi hizmeti veriyor fakat bu yetmiyor, yürüyebilmesi için her gün yada 2 güne bir fizik tedavi görmeli. Doktorlar yürümesinde bir engel olmadığını ancak oldukça fazla fizik tedavi görmesi gerektiğini söylüyor. Hayırseverlerden yardım istiyorum, herkes bir engelli adayıdır. Devlet normal çocuklara 5 gün eğitim veriyor, burs sağlıyor bunun engelliler için de yapılması gerekmez mi? Oğlumun bir adım atması benim düşünceme göre cennet kapılarının açılması anlamına gelir. Benim oğlum gibi engelli çocukları gördüğümde çok üzülüyorum çünkü bizim dünyamız çok farklı, daha zor durumda olan çocuklar da var. Halkımızın bu çocuklara karşı daha duyarlı olmasını istiyorum. Ayrıca oğlumun fizik tedavi tutarının da karşılanması için yardım istiyorum." diye konuştu.

BABA İŞ ARIYOR

Engelli Kerim'in babası İbrahim Tüccar ise amaçlarının kendilerine para verilmesi olmadığını, tek isteklerinin biricik oğullarının yürüyebilmesi için yardım edilmesi olduğunu, devlet yada hayırseverlerin yardımına ihtiyaçları bulunduğuna dikkat çekerek, "Bize para versinler demiyoruz, biz çocuğumuzun sağlığına kavuşması için gerekli fizik tedavi imkanını sunsunlar, benim oğlumda annesinin elinden tutup sokağa çıkabilsin, parka gidebilsin istiyoruz. Kerim ve onun konumundaki bu sorunlu çocuklara devletin her imkanı sunmasının bir sosyal devlet ilkesi olmalı. Ama biz 12 yıldan beri bu acıyı çekiyoruz bir an önce Kerim'de akranları gibi yürüsün ve oynasın." diye konuştu.

HİDROSEFALİ NEDİR?

Hidrosefali, "beyinde su toplanması" olarak da bilinen, beyin ventriküllerinde ve boşluklarında normalin üzerinde BOS (beyin omurilik sıvısı, serebrospinal sıvı) birikmesi durumudur. Bu durum kafatasının içindeki kafa boşluğunda basıncın artmasına ve kafanın artan ölçüde büyümesine, kasılmalara ve zihinsel engelli olma sonuçlarına yol açabilir. Bu terim hidro (su) ve sefali (kafa) terimlerinden türemiştir.

Son Güncelleme: 09.06.2016 13:03
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.