08 Haziran 2016 Çarşamba 14:28
Adalet Bakanlığı İle Unıcef İşbirliği

Adalet Bakanlığı, UNICEF ile ortak işbirliği projesi olan "Türkiye'deki Denetimli Serbestlik Hizmetlerinde Çocuklar için Etkili bir Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi Projesi" için Ankara'da açılış töreni yapıldı.

Ankara Rixos Otel'te gerçekleştirilen açılış programında konuşan Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, "Avrupa nüfusunda her 6 kişiden biri 18 yaş altı iken, ülkemizde her 3 kişiden biri 18 yaş altındadır. Dolayısıyla bugün 25 milyon kişilik bir kesim olan ve geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz çocuklarımızın adalet sistemi içerisinde suç işlemelerini önlemek, içinde bulundukları olumsuz ortamdan çıkarmak ve suç işlemeyi bir yaşam biçimi haline getirmelerini önlemek öncelikli amacımızdır" dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg ise şunları söyledi:

"Bu yeni girişim Adalet Bakanlığı, UNICEF ve Avrupa Birliği arasında son derece önemli bir alanda yürütülen verimli işbirliğine dikkat çekmektedir: o da, toplumun en kırılgan üyeleri olan çocukların, hak ve yüksek menfaatlerini tam olarak koruyan ve gelecekteki gelişim potansiyellerine zarar vermeyen bir adalet sistemine erişimlerinin sağlanmasıdır."

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle de, şunları ifade etti:

"Bu programla Gençlere yönelik Denetimli Serbestlik Sistemi güçlendirilirken, kanunla ihtilafa düşmüş çocuklar ve gençler daha iyi korunacak ve desteklenecektir. Sonuç olarak, planlanan müdahale programları, ceza infaz kurumlarındaki çocuk sayısının düşmesine, tekrar suç işleme eğiliminin azalmasına ve çocukların toplumla entegrasyonundaki başarının artmasına öncülük edecektir."

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, denetimli serbestlik sisteminin önemine dikkat çekti, "Ülkemiz ceza adalet ve infaz sisteminin vazgeçilmez bir parçası haline gelen ve her geçen gün uygulama ve kapsama alanı genişleyen Denetimli Serbestlik Sisteminin, hapsedilmenin alternatifi olarak hükümlülerin iyileştirilmesini, toplumla bütünleşmesini ve yeniden topluma kazandırılmasını sağlayan bir sistem olduğunu kabul ederek Genel Müdürlük olarak faaliyetlerinin sürekli yenilenmesi, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

DENGE PROJESİNİN İÇERİĞİ

DENGE projesine göre adli kurumlar çocuklarla ilgili tüm işlemlerde çocuğun yüksek yararını gözetmeli. Türkiye'deki çocuk adalet mevzuatında da adalet sistemiyle ilişki halindeki çocuklara yönelik işlemlerin tamamında, daha iyi çözümler bulmak amacıyla çocuğun devam eden risk ve ihtiyaçlarının doğru şekilde değerlendirilmesi dâhil olmak üzere, çocuğun yüksek yararının gözetilmesi ilkesi benimsendi. DENGE Denetimli Serbestlik Gençlik Programı, revize edilmiş risk ve ihtiyaç değerlendirme araçlarıyla sistemin bu açıdan iyileştirilmesini amaçlıyor.

Projede, çocuklar ve gençler söz konusu olduğunda özgürlüğünden yoksun bırakılma son çare olmalıdır: Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuk Koruma Kanunu, çocuklar ve gençler için özgürlüğünden yoksun bırakılmanın son çare olarak ve mümkün olan en kısa zaman dilimi için başvurulacak bir tedbir olması gerektiği vurgulanmaktadır. Toplum temelli destekleyici müdahale programlarının suç işleme eğilimini azaltmada ceza infaz kurumları ve kapalı kurumlarda yürütülen programlardan daha etkili olduğunu kanıtlayan bulgular mevcut. Bu bağlamda, 2005'te Denetimli Serbestlik Sistemi'nin kurulmasından bu yana toplam 141.749 çocuk denetimli serbestlik hizmetlerinden yararlandı, Nisan 2016 itibariyle 11.483 çocuk denetimli serbestlikten faydalanıyor.

UNICEF HAKKINDA

UNICEF, yaptığı her çalışmada, tüm çocukların hakları ve refahını teşvik ediyor. Paydaşları ile birlikte 190 ülke ve bölgede çalışmalar yürütüyor ve bu taahhüdü, her yerdeki tüm çocukların lehine olacak şekilde, en hassas ve sosyal olarak dışlanmış çocuklara ulaşmak için özel çaba sarf ederek, uygulanabilir eylemlere dönüştürüyor.

Son Güncelleme: 08.06.2016 14:28
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.