10 Haziran 2016 Cuma 15:13
Agos Gazetesinden 'Hakaret Ve Tehdit' Davası

Agos gazetesi önüne siyah çelenk bırakılması olayına ilişkin açılan davada sanık olarak yargılan Milliyetçi Türkiye Partisi İstanbul İl Başkanı Bilal Gökçeyurt ile Turan Ocakları Genel Başkanı Ercan Urçar, hakim karşısına çıktı. 9 aydan 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanıklar, suçlamaları reddetti.

İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına sanıklar avukatları ile birlikte katılırken, müşteki Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan duruşmaya katılmadı.

Agos gazetesi çalışanlarını "Bir gece ansızın gelebiliriz" şeklinde tehdit ettikleri iddiasıyla haklarında "hakaret ve tehdit" suçlarından 9 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Milliyetçi Türkiye Partisi İstanbul İl Başkanı Bilal Gökçeyurt ile Turan Ocakları Genel Başkanı Ercan Urçar, tutuksuz olarak yargılandıkları davada suçlamaları reddetti. Urçar "Ben müştekiyi tanımıyorum, atılı suçlamayı kabul etmiyorum, basın açıklamasını Bilal Bey yapmıştır. Yapılan açıklamada tehdit içerici ya da hakaret içerici anlam çıkaracak sözler yoktur." dedi.

Davanın diğer tutuksuz sanığı Bilal Gökçeyurt da, "Müşteki vekilinin kendi kafasında kurguladığı bir şey nedeniyle şu anda huzurda bulunmaktayız. Basın açıklamasında kesinlikle hakaret ve tehdit içerikli bir söz yoktur. İddianamede atılı olan "Bir gece ansızın Agos gazetesinin önündeyiz" şeklindeki paylaşım, açıklamadan sonraki bir paylaşımdır." diye konuştu.

Siyah çelengi de, devletin tanımadığı soykırıma ilişkin yanlı yayın yaptıkları için Agos gazetesi önüne bıraktıklarını ifade eden Gökçeyurt, "Demokratik tepkimizi dile getirdik, biz daha önce öldürülen kişiyi tanımıyoruz, ilgimiz yoktur, dosyada adı geçen kişileri de tanımıyoruz" dedi. Amaçlarının Karabağ işgaline son verilmesi için devletin dikkatini çekmek ve gazetenin yanlı yayınlarını protesto etmek olduğunu dile getiren Gökçeyurt, bu konuda genel başkanlarının dinlenmesini de talep etti.

'ERMENİLERE YÖNELİK NEFRET SÖYLEMİ VE CÜMLELER VAR'

Sanık savunmalarının ardından Agos gazetesinin avukatlığını da yapan Fethiye Çetin tanık olarak dinlendi. 24 Nisan 2015 günü müvekkillerinden telefon aldığı ve binanın önüne siyah çelenk bırakıldığını öğrendiğini söyleyen Çetin, "Doğrudan oraya gittim, bu sırada da valiyi aradım. Polis memurları olay yerine geldiler, tutanak tutuldu." dedi.

Daha sonra karakola giderek şikayetçi olduklarını anlatan Çetin, güvenlik kamera görüntülerini ve şüphelilerin Facebook sayfasından olaya ilişkin yaptıkları bazı paylaşımları da delil olarak dosyaya sunduklarını söyledi.

Çetin, "Ben öldürülmeden önce Hrant Dink'in avukatıydım, Hrant dink ilk hedef olarak gösterildiğinde de, Agos gazetesi önünde öldürüldüğünde de "Bir gece gelebiliriz, Hrant Dink hedefimiz" denmişti, aynen de öyle oldu. Facebook sayfasındaki paylaşımda da aynı ibare bulunmuştur, Ermenilere yönelik nefret söylemi ve cümleler vardır. Müvekkilim ve gazete çalışanları bu nedenle tedirgin oldular bu nedenle şikayetçi olduk." şeklinde konuştu.

Ara kararını açıklayan mahkeme, davetiyeye rağmen duruşmaya gelmediği gerekçesiyle müşteki Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan'ın zorla getirilmesine hükmetti. Sanıkların, Milliyetçi Türkiye Partisi Genel Başkanı Ahmet Yılmaz'ın tanık olarak dinlenilmesi talebini reddeden mahkeme, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan müşteki konumunda yer aldı. Şüpheliler Bilal Gökçeyurt ve Ercan Urçar'ın 24 Nisan 2015'te Agos Gazetesi binası önünde toplandıkları ve dağıttıkları bildiride Agos gazetesini, Ermenistan devletinin Karabağ'daki uygulamalarından sorumlu tuttukları şeklinde ifadeler yer aldı.

Danzikyan'ın Ermeni cemaatine mensup bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunun, anayasa ve kanunlar çerçevesinde Agos gazetesinin yöneticiliğini yaptığının belirtildiği iddianamede, şüphelilerin Danzikyan'ı ve gazeteyi, Ermenistan devleti yönetimi üzerinde doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir etkisi bulunmadığı halde, Ermenistan'ın Karabağ bölgesinde uygulamış olduğu vahşet derecesindeki uygulamalardan sorumlu tuttukları ifade edildi.

Şüphelilerin ayrıca, öldürülen Hrant Dink'i anımsatarak, "Bir gece ansızın Agos gazetesine gelebiliriz" dedikleri ve yapmış oldukları basın açıklamasındaki metni de aynı gün internet sayfasında yayınlayarak, hakaret ve tehdit suçunu işledikleri ifade edildi. İddianamede şüpheliler hakkında, "Hakaret ve tehdit" suçlarından ayrı ayrı 9 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılması talep ediliyor.

Son Güncelleme: 10.06.2016 15:13
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.