09 Haziran 2016 Perşembe 14:03
'Almanya'nın Faturası Ağır Olur'

Kısa adı TÜGİAD olan Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı Rahmi Çuhacı, Türkiye- Almanya gerginliğinin mülteci krizini derinleştirebileceğini söyledi. Çuhacı, "Türkiye için bu krizin faturası daha ağır olabilir ama diğer yandan Alman ekonomisinin de büyük bir darbe alması seçenekler arasındadır" dedi.

Türkiye- Almanya gerginliğini, Türkiye-AB ilişkileri ve Türkiye-Almanya ticari ilişkileri açısından analiz eden TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı, insanlık tarihinin savaşlar, katliamlar ve ağır acılarla yazıldığına dikkat çekti. Almanya Parlamentosu'nda alınan Ermeni soykırımı tasarısını kınadığını vurgulayan TÜGİAD başkanı, sürecin titizlikle yönetilmesini istedi.

Türkiye'nin arşivlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi incelenmeye hazır olduğunu belirten Çuhacı; "Arşivlerinin gerekli incelemeler için açık olduğunu ifade eden bir ülke için hiçbir inceleme yapılmadan böyle bir karar alınarak yargısız infaz yapılmıştır. Bu kararın arkasında sadece kötü niyet yatmaktadır" açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE-ALMANYA GERGİNLİĞİ MÜLTECİ KRİZİNİ DERİNLEŞTİREBİLİR"

Geçmişte Fransa ve İsviçre'nin aldığı kararlara atıfta bulunarak, Türkiye-Almanya gerginliğinin sadece iki ülke arasında kalmayıp tüm Avrupa'yı etkileyebileceğini belirten Çuhacı; bunun Türkiye-Almanya gerginliğin bütün Avrupa'ya yayılmasına neden olabileceğini belirtti.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan Göç Birliği anlaşmasının fikir mimarının Almanya olduğunu hatırlatan Çuhacı "İki ülke arasındaki diyaloğun kesilmesi, şu anda zaten tehlikede olan göç anlaşmasının tamamlanması ya da etkin uygulanma sürecini durdurabilir. Hatta bu gerginlik domino etkisi yaratarak, terörün tanımı nedeniyle sıkıntıda olan vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasının uygulamasında ciddi aksamalara neden olabilir. Böylesi bir durumda genel mülteci anlaşması zarar görebilir. Bundan en çok mülteci kardeşlerimiz zarar görür ve Avrupa'ya dönük çok ciddi bir mülteci akını başlar" diye konuştu.

"ALMANYA İLE KRİZİN FATURASI AĞIR OLABİLİR"

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin çok derin olduğunu belirten Çuhacı; bir yandan milyonlarca Türk için Almanya'nın vatan; bir o kadar Alman için ise Türkiye'nin ikinci vatan olduğunu belirterek; siyasetçilerin bu anlamda da sorumlulukları bulunduğunun altını çizdi. Avrupa'nın en güçlü ekonomisi olan Almanya'nın, Türkiye'nin dış ticaretinde çok önemli yere sahip olduğunu hatırlatan Çuhacı sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye-Almanya arasında dış ticaret hacmi 38 milyar Dolar olup, 2015 yılında Türkiye 13 milyar 427 milyon dolar ile en fazla ihracatı Almanya'ya yaptı. 2016 yılının ilk 5 ayında da yine Almanya 5.6 milyar dolar ile en fazla ihracat yapılan ülke konumunda. Bununla birlikte Almanya, Türkiye'ye yapılan doğrudan yabancı yatırımlarda hem yatırımların yapıldığı süre hem de yatırım yapan şirketlerin sayısı bakımından lider…"

"ALMAN EKONOMİSİ DE CİDDİ ZARAR GÖRÜR"

3.5 milyon Türk'ün Almanya'da yaşadığını ve bu rakamın ciddi bir bölümünün ülke ekonomisine katkı sağladığını söyleyen Çuhacı "Almanya'da yaşayan gurbetçilerimiz önemli bir ölçüde Alman ekonomisine yön veriyorlar. Almanya'da 80 bin dolayında Türk kökenli işletme var. Bunlar da yaklaşık olarak 370 bin kişilik bir istihdam yaratıyor. Bu şirketler toplamda yıllık 35 milyar Euro ciro yapıyor. Alman Federal Parlamentosu'nun ülkelerinde yaşayan Türk nüfusunun ve bunların ekonomik gücünü görmezden gelip böylesi talihsiz bir karar almasını anlayamıyorum" dedi.

Türkiye'nin de Almanya için çok önemli ve güçlü bir pazar olduğunu hatırlatan Çuhacı "Türkiye, Almanya'dan yılda 21 milyar Euro'ya yakın ithalat yapıyor. Dolayısıyla Almanya'nın dış ticaretinde önemli bir konuma sahip Türk ekonomisi tarafından uygulanacak muhtemel yaptırımlar Almanya ekonomisine çok ciddi darbe vurabilir. Hiçbir Alman markası, alternatifi olmadığı yanılgısına kapılmamalı…" dedi.

Son Güncelleme: 09.06.2016 14:03
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.