09 Haziran 2016 Perşembe 15:58
'Balyoz'da Kumpas' İddianamesi Tamamlandı

Taraf Gazetesi'yle ilgili "Balyoz'da kumpas" iddialarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında iddianame tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı'ndan Faruk Söker tarafından hazırlanan 276 sayfalık iddianamede, Balyoz belgelerini yayınlayan Taraf Gazetesi çalışanları tutuklu sanık Mehmet Baransu 1 numaralı şüpheli olarak yer aldı. Gazeteciler Tuncay Opçin, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur ve Yasemin Çongar'ın da şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, Balyoz davası sanıkları emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu ile Albaylar, Ahmet Zeki Üçok, Hakan Büyük ve Nedim Ulusan ise müşteki konumunda yer aldı.

İddianamede gazeteciler Mehmet Baransu ve firari şüpheli Tuncay Opçin hakkında terör örgütü kurmak, "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile çalma', "devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, "devletin güvenliğine ve siyasal yararına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 35 yıldan 74 yıla kadar hapis cezası istenildi.

İddianamede yer alan şüpheli konumundaki diğer gazeteciler Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur hakkında "Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme', "Devletin güvenliğine ve siyasal yararına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama', "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma ve hile ile çalma" ve "terör örgütü propagandası yapma" suçlarından 21 yıldan 51 yıl altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi.

BALYOZ DAVASI SANIKLARI MÜŞTEKİ OLARAK YER ALDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Balyoz davası sanıklarından emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu ile Albaylar Ahmet Zeki Üçok, Hakan Büyük ve Nedim Ulusan ise müşteki konumunda yer aldı.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI MÜŞTEKİ OLARAK YER ALDI

Genelkurmay Başkanlığı ise hazırlanan iddianamede "müşteki kurum" olarak yer aldı. "Deliller" olarak, şüpheli ve tanık beyanları, bilirkişi, emniyet inceleme, emniyet istihbarat raporları, arama, yakalama, el koyma tutanakları ile Genelkurmay Başkanlığı inceleme raporları, İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi kararları, Mehmet Baransu'nun "Karargah" isimli kitabı, HTS raporları, görüntü ve ses çözümleri ile eski gazete çalışanları Adnan Demir ve Kurtuluş Tayiz'in beyanları gösterilen iddianamede, Kurtuluş Tayiz, Adnan Demir ve Yüksel Durgut hakkında benzer suçlardan takipsizlik kararı verildiği de belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından onaylanan 276 sayfalık iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. İddianame onaylanırsa şüpheliler önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından "Balyoz Planı" davasında yargılanan bazı sanıklara "'kumpas'" kurulduğu iddiasına yönelik ana soruşturmanın halen devam ettiği kaydedildi.

Son Güncelleme: 09.06.2016 15:58
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.