12 Haziran 2016 Pazar 13:03
Çocuk İşçi Sayısı Azalıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yürüttüğü projelerle çocuk işçi oranı her geçen gün biraz daha düşüyor. TÜİK tarafından 1999 yılında yüzde 10,3 olarak tespit edilen çocuk işçi oranının 2012 yılında yüzde 5,9'a kadar düştüğü belirtildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü'nde "Çocuklar ders çalışsın" çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada bakanlığın yürüttüğü projelerle çocuk işçi oranının önemli oranda azaldığı belirtildi. Açıklamada, TUİK tarafından 1999 yılında yüzde 10,3 olarak tespit edilen çocuk işçi oranının 2012 yılında yüzde 5,9'a kadar düştüğü, düşmeye de devam ettiği kaydedildi.

Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılması, ders kitaplarının ve pek çok eğitim giderinin devlet tarafından karşılanmasının çocukların çalışmasının önüne geçtiği ifade edilen açıklamada, "Özellikle tarımda mevsimlik işçi olarak çalıştırılan çocukların çalışmalarının önüne geçilmesi ve eğitimden geri kalmamaları için devletin tüm kademeleri seferber olmuş, denetimler artırılmış; mevsimlik işçi göçünün yoğun olduğu bölgelere Geçici Eğitim Merkezleri kurulmuştur" denildi.

Meclis'ten geçerek yasalaşan Güvenceli Esneklik Kanunu ile mevsimlik tarım işçiliğinde çocuk işçiliğinin önüne geçileceği kaydedilen bakanlık açıklamasında, şunlar ifade edildi:

"Bu dünyanın çiçekleri çocuklar, aynı zamanda geleceğimizin de teminatı. Onların psikolojik ve sosyal olarak iyi koşullarda olmasını sağlamak devletimizin temel sorumluluklarından biridir. Çocuklarımızın yüzündeki gülümsemenin solmaması için hepimize görevler düşmektedir. Çocuklarımızın okula gitmesi, çocuklukları gereği oyun oynamaları gereken yaşları tarlalarda, sanayide işçi olarak geçirmelerine şiddetle karşı çıkıyor, çocuk işçiliği ile mücadelemizin kararlılıkla devam edeceğini altını çizerek ifade ediyoruz."

ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN YÜRÜTÜLEN PROJELER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bakanlığın çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi için yürüttüğü projeler de şöyle sıralandı:

"Türkiye'de Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi'nde hedef 7 pilot ilde 1.500 çocuk olmasına rağmen hedefin tam 3 katı, toplam 4.858 çocuğa ulaşıldı. Tarladan Okula Projesi ile 6 pilot ilde çocuk işçilerin yüzde 65'i okullarına döndü. Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi Projesi Yatırım Programına alındı ve 2012-2014 döneminde uygulandı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile ortak olarak 2013'te başlatılan "Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi" 2017 yılına kadar uzatıldı."

Son Güncelleme: 12.06.2016 13:03
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.