10 Haziran 2016 Cuma 11:58
Cumhuriyetle Yaşıt 'Türkiye' Adındaki Kürt Annenin Hikayesi

İzmir'in Konak ilçesinde kızının yanında yaşayan 93 yaşındaki Kürt asıllı anne, Kurtuluş Savaşı'nda asker olan babasının istediği ile Türkiye ismini almış. Hikayesi hayli ilginç olan Türkiye Dağ, Cumhuriyet ile yaşıt olmasının yanı sıra hiç Türkçe bilmemesi ile de dikkat çekiyor. Şu an 21 yaşında olan torununun adını da "Türkiye" koyan Dağ, ismini severek yaşadığını anlatıyor.

Türkiye Dağ, Mardin Nusaybin'de 1923'te dünyaya gelmiş. Kurtuluş Savaşı askeri iken kızının doğum haberini alan Seyid Hasan, çocuğunun adının Türkiye olmasını istemiş. Mardin Nusaybin'in son halini televizyonda izleyen Türkiye Dağ, doğduğu toprakların savaş görüntülerine üzülüyor.

'İSMİMİ SEVEREK YAŞADIM, TORUNUMUN ADI DA TÜRKİYE'

Cumhuriyet'in kurulduğu 1923'te doğan Türkiye Dağ, ömrünün 60 yılını Nusaybin'de geçirmiş. Eşinin üzerine kuma alması ile İzmir'de yaşayan kızının yanına 1980'de göçen Türkiye Dağ, torunları ile beraber yaşıyor. 4 erkek bir kız annesi olan Türkiye Dağ, 28 torunu 14 tane de torunun torunu var. 15 yaşında evlenene kadar mutlu bir çocukluk yaşadığını anlatan Türkiye Dağ, hiç Türkçe bilmiyor. Oğlu kızı ve damadının yardımı ile Kürtçe konuşan Türkiye Dağ, asker babasının adını Türkiye koyduğunda Güneydoğu'da "Türkiye" isminin çok bilinmediğini ifade ediyor. Dağ, "Babam askerden haber salmış, kızımın adı "Türkiye" olsun diye. Ben de ismimi severek yaşadım, şimdi bir de torunumun adı da Türkiye. O torunumda şu anda 21 yaşında." diyor.

'NUSAYBİN'DE O DÖNEMDE BENİMLE BİR KAÇ ÇOCUĞA DA TÜRKİYE İSMİ VERİLDİ'

Ayaklarındaki rahatsızlık nedeniyle zorlukla yürüyebilen Türkiye Dağ, ancak çocuklarının yardımı ile yataktan kalkabiliyor. Çocukluğunda Kürtçe şive ile "Türkiya" diye çağrıldığını belirten Türkiye Dağ, Nusaybin'de o yıllarda doğan birkaç kız çocuğuna daha Türkiye adı verildiğini söylüyor. Dağ, "Eskiden bizim oralarda kimse Türkiye ya da Türk kelimesi ayrımcılık olmazdı." diye konuşuyor.

Resmi nüfus kayıtlarında 00.00.1932 olarak geçen Türkiye Dağ, nüfus cüzdanının o yıllarda geç çıkartıldığını bu nedenle bölgede birçok kişinin doğum tarihinin gerçek yaşlarından farklı olduğuna dikkat çekiyor.

'AHMET TÜRK'ÜN ÜVEY ANNESİNİN ADI DA TÜRKİYE'

Öte yandan, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün üvey annesinin adının da Türkiye olduğu öğrenildi.

Son Güncelleme: 10.06.2016 11:58
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.