02 Haziran 2016 Perşembe 20:28
Dika, Bölgedeki Kaynakların Haritasını Çıkarıyor

Türkiye'de kalkınmakta öncelikli ikinci bölge olarak tanımlanan TR3 Bölgesini içine alan Şırnak, Siirt, Batman ve Mardin'in yerel kalkınması için çalışmalarda bulunan Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), bölge illerinde bulunan ekonomik, sosyal ve kültürel kaynakları harita üzerinde işaretleme projesini hayata geçiriyor.

DİKA'nın sorumluluk sahasındaki illerde bulunan kaynakların harita üzerinde işaretleme projesiyle ilgili toplantı, bir otelde yapıldı. Toplantıya DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman illeri ile komşu Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinden Ticaret Odaları, Ziraat Odaları, Meclis üyeleri, GAP İdaresi'nden yetkililer, üniversitelerden akademisyenler ve konuyla ilgili sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Proje hakkında bilgi veren Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, çok konuşmak yerine toplantıya katılan çalıştay üyelerini dinlemeyi tercih edeceklerini söyledi. DİKA Genel Sekreteri Altındağ, "Kamunun yaptığı değil, yapamadığı projeleri hayata geçiriyoruz. Fırsatları yaratmak elimizdedir. Merkezi hükümet bölgeye "Ben güvenliğinde sağlarım, yatırım da yaparım" mesajıdır. Bölgemizde değerlendirilmesi durumunda müthiş bir potansiyel var. Her ilin sembolü olabilecek ürünleri tespit edip bu ürünleri Marka değerlerini öne çıkaracak çalışmaların içerisinde olacağız. Sorumluluk alanımızda bulunan bütün illlerin en ücra köyünden başlayıp, bütün alanları tarayacak, bunların üzerinde etkin bir çalışma yapacağız. Her ilimizin kendine göre çok farklı, alternatifli zenginlikleri var. Örneğin Siirt bu konuda çok şanslı bir şehrimiz. Bugün Siir'te üretilen Pervari Balı'nın ünü kıtaları aştı. Pervari balı, başta Amerika'da olmak üzere, Fransa'da Almanya'da ve Avrupa'nın bir çok ülkesinde aranan bir marka haline geldi. Siirt'in yer fıstığı keza öyle. Siirt'in yün battaniyeleri öyle. Batma, her geçen gün kendisini aşan yeni yönleriyle, yeni değerleriyle gündemdeki yerini alıyor. Şırnak'ta marka olma yolunda ürünler var. Mardin turizme dayalı çok farklı değerlerin bulunduğu potansiyeli oldukça yüksek bir şehir. Önce ürünleri tanıtıp, markalaştırmayı sonra da çiftçiyi, işletmeciyi kalkındırmayı hedefliyoruz." dedi.

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, coğrafi işaret adayı olabilecek özgün tarımsal ve gıda ürünlerinin belirlenmesi, bu ürünlere coğrafi işaret alınması için gerekli teknik ve idari çalışmaların ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde yürütüleceğini sözlerine ekledi.

Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin ise yaptığı konuşmada, bölgede yaşanan olayların bir önce son bulmasını ve akan kanın durasını isteyerek, "Huzurun olmadığı yerde ticaret olmaz, ticaretin olmadığı yerde zenginlik olmaz." ifadesini kullandı. Katılımcılar gün boyu konu ile ilgili gruplar halinde çalışmalarını sürdürdü.

Son Güncelleme: 02.06.2016 20:28
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.