02 Haziran 2016 Perşembe 16:49
Dünyanın Belediye Başkanları Bornova'da Buluştu

Bornova Belediyesi'nin ev sahipliğinde başlayan Energy Cities (Enerji Kentleri Ağı) Yıllık Konferansı ve Genel Kurulu'nda önemli mesajlar verildi. Her yıl farklı bir tema ile bir Avrupa kentinde gerçekleştirilen Energy Cities Yıllık Konferansı ve Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Energy Cities Yönetim Kurulu Başkanı ve Almanya Heidelberg Belediye Başkanı Eckart Würzner, iki günlük konferans boyunca küresel iklim değişiklikliği ile mücadele konusunda pek çok yeni fikrin ve işbirliği olanaklarının ortaya çıkacağına inandığını söyledi. Würzner, enerji geleceği konusunda pek çok çalışma yapan Bornova'nın bu konuları konuşmak için çok uygun bir Avrupa kenti olduğunu belirterek, "Bu nedenle Bornova ve İzmir'de olmaktan gurur duyuyorum." dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da belediyeler olarak karbon emisyonunu düşürmek için çevreci projeleri hayata geçirdiklerini ancak başta iklim değişikliği ile mücadele olmak üzere, pek çok konuda sonuç almak için doğaya zarar veren vahşi üretimden vazgeçilmesi gerektiğini, bunun için de Birleşmiş Milletler gibi kuruluşların önlemler alması gerektiğini söyledi. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ise ilklerin kenti Bornova'da Energy Cities'in Yıllık Konferansı'nı ve Genel Kurulu'nu yapmaktan büyük gurur duyduklarını ifade etti. Prof. Dr. Korel Göymen de konferansın genel çerçevesini çizdiği konuşmasında, Türkiye'nin akla gelen her alanda Avrupa Birliği'ne yatay olarak girdiğine dikkat çekti.

Bornova Belediyesi'nin ev sahipliğindeki Energy Cities Yıllık Konferansı ve Genel Kurulu Yaşar Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda başladı. Energy Cities Yönetim Kurulu Başkanı Eckart Würzner ile Avrupa, Asya ve Afrika'dan üye kentlerin yöneticileri, Çarşamba akşamı İzmir'e geldi. Konuklar ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tarihi Havagazı Fabrikası'nda onurlarına verilen kokteyle katıldı. Bu arada Energy Cities Yönetim Kurulu Başkanı ve Almanya Heidelberg Belediye Başkanı Eckart Würzner, Bornova Belediye Meclisi Toplantısı'na da katılarak, İzmir'de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Energy Cities'in yönetim kurulu toplantısı da Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila'nın da katılımıyla aynı akşam gerçekleştirildi.

Yaşar Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Energy Cities Yıllık Konferansı'na; CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Energy Cities Yönetim Kurulu Başkanı Eckart Würzner ve üç kıtadan kentlerin yöneticileri, CHP Brüksel Temsilcisi Kader Sevinç, CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, ilçe belediye başkanları iştirak etti.

KÜRESEL BİR SORUN

Başkan Aziz Kocaoğlu, "Büyüklerimizden aldığımız dünyayı çocuklarımıza daha kirli bir şeklide devredecek miyiz, devretmeyecek miyiz?" sorusuyla başladığı konuşmasında, doğaya zarar veren üretim yöntemlerinin terkedilmesinin önemine vurgu yaptı. Kocaoğlu, "Kirletmek kolay. Vahşi üretim yapıyorsunuz, sonra çok büyük maliyetlerle bunu iyileştirmeye çalışıyorsunuz. İklim değişikliği başlı başına bir problem. Sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla enerji problemini ne oranda çözebilirsek, karbon salımını ne kadar azaltabilirsek, iyileştirme adına o kadar adım atmış olacağız. Bunu bizler yani, yerel yönetimler yapacak. Karbon salımını azaltmak için ikame projeler geliştireceğiz. Bunu için yerel yönetimler lastik tekerlekli ulaşım yerine tramvay ve metro yapacak. Elektrikli otobüsler çalıştıracak. En azından kendi ihtiyacı olan elektriği sürdürülebilir kaynaklardan temin etmeye çalışacak. Belediyeler tabi ki ağaç da dikecek, doğayı tekrar kazanmak için çalışmalar da yürütecek. Belediyelerde bu yönde çok büyük bir duyarlılık oluşmaya başladı. Peki, sanayi üretiminde vahşi üretim sürdüğü müddetçe bizim yaptığımız çalışmalar bu soruna çözüm getirecek mi? Büyük devletler sanayi üretiminde maliyetleri azaltmak, rekabet etmek için vahşi üretim yaparken biz karbon salımını düşürebilecek miyiz? Belediyeler, yerel yönetimler görevini mutlaka en iyi şekilde yapacak ama bu küresel sorunu Birleşmiş Milletler çözecek. Atmosferi hep birlikte kirletiyoruz. Onun için BM'nin ya da dünyadaki başka bir kurumun bu işi iyi niyetle samimiyetle ele alması gerekiyor." dedi.

Göç dalgasına da dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "Küresel ısınma susuzluğu, susuzluk açlığı, doğal afetleri getiriyor. Bu durum düzelmediği takdirde açlıktan ve susuzluktan ülkelerini terk edip, gelişmiş ülkelere giden insanlar kitleler halinde artacaktır. Bugün dünyanın en önemli problemi budur. Palyatif tedbirlerle "siz bize 3 TL verin, biz 5 TL verelim" diyerek çözülecek problemler değildir. En önemlisi insanların doğduğu yerde, açlık susuzluk probleminin çözülmesini, istihdam edilmesi, temel ihtiyaçlarının karşılanmasıdır." diye konuştu. Başkan Kocaoğlu konuşmasını, "Doğunun en batısında batının en doğusunda, en büyük değeri insanı olan İzmir, sadece AB'ye değil her yere iyiye, güzele, doğruya, demokrasiye, insan ve kadın haklarına her şeye en iyi yakışan İzmir'e hoş geldiniz diyorum." sözleriyle sonlandırdı.

BORNOVA'DA BİR İLK DAHA

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da ilklerin kenti Bornova'da Energy Cities'in Yıllık Konferansı'nı ve Genel Kurulu'nu yapmaktan büyük gurur duyduklarını söylediği konuşmasında, "İlklerin kenti Bornovamızda bugün de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Ülkemizde ilk defa Avrupa Enerji Kentleri Ağı'na ev sahipliği yapıyoruz. Bornovamız güçlü ekonomisiyle bir sanayi kenti, üniversiteleriyle eğitim ve bilim kenti, gerçekleştirdiği etkinliklerle kültür ve sanat kenti. Bu nedenle 435 bin olan nüfusumuz kentimizin bu özelliklerinden kaynaklanan hareketlilikle günlük 1.5 milyona çıkıyor. Pek çok özelliği bir arada bulunduran kentimizin sorunlarını ortak akıl ilkesiyle, karar alma mekanizmalarını çalıştırarak çözüyoruz. Tüm paydaşlarımızla kentimizi yönetiyoruz. Energy Cities'in pek çok kentin yaşadığı benzer sorunların çözümü konusundaki çalışmalara ilham vereceğine inanıyorum." dedi.

WÜRZNER: EL ELEYİZ

Energy Cities Yönetim Kurulu Başkanı ve Almanya Heidelberg Belediye Başkanı Eckart Würzner ise Bornova'nın bir Avrupa kenti olduğunu söylediği konuşmasında, tüm dünyanın siyasi açıdan çok önemli bir dönem yaşadığını belirterek, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Barış Dünya'da Barış" ilkesinin çok önemli bir mesaj olduğunu belirtti. İzleyicilerden büyük alkış alan bu sözlerin ardından Avrupa ve Akdeniz'in kıyısındaki dost ülkelere çok önemli görevler düştüğünü söyleyen Würzner, "Bu görevlerden bir tanesi de iklim değişikliğine karşı mücadele. Bu mücadelede Bornova'nın örnek uygulamalarını görmek bizi çok mutlu ediyor." dedi. Alzancak Limanı'ndaki gemilerde rüzgar türbinlerini gördüğünü belirterek, İzmir'in de diğer örnek kentler gibi yenilenebilir enerjiye geçiş aşamasındaki bir kent olduğunu dile getiren Würzner, "Birbirinden çok farklı kentlerden gelebiliriz. Ama hepimiz iklim değişikliğine karşı mücadele ediyoruz." şeklinde konuştu. Farklı kentlerin iklim değişikliğinin farklı sonuçlarını yaşadığını bazı yerlerde kuraklık yaşanırken Heidelberg, Paris gibi bazı kentlerde de su baskınlarının meydana geldiğini söyleyen Würzner, "Enerji konusundaki çalışmaların doğru yöne doğru hareket ettiğini görüyorum. Bu konuda hep birlikteyiz. Artık kendi aramızda mücadele etmiyoruz. El eleyiz." şeklinde konuştu. Enerji Kentleri Ağı'na üye kentlerin katıldığı "Belediye Başkanları Sözleşmesi'nin karbon emisyonunu azaltma konusunda önemli bir plan olduğunu söyleyen Würzner, "Bu sözleşme bize yol gösterecek. 2050 yılı için karbondioksitten arındırılmış kentler hedefine doğru yürüyoruz. İki gün boyunca sürecek konferansımızın yeni fikir ve işbirliği olasılıklarını ortaya çıkaracağına inanıyorum." dedi.

TÜRKİYE AB'YE YATAY OLARAK GİRDİ

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. İstanbul Politikalar Merkezi Üyesi ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Korel Göymen, konferansın genel çerçevesini çizmek üzere, Energy Cities Yönetim Kurulu Başkanı Eckart Würzner'in davetiyle bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Göymen, dünya nüfusunun 7 milyara ulaştığını ve ilk kez 4-5 yıl önce bunun yarısının kentlerde yaşamaya başladığını belirtti. Göymen, "Kentler üretilen toplam enerjinin çok büyük bir bölümünü tüketiyor. Karbon salımının da yüzde 80'inden kentler sorumlu." diye konuştu. Son yıllarda küresel kalkınma anlayışının değiştiğini söyleyen Göymen, "Önceden kalkınma, büyüme ile eş görülüyordu ve büyüme olunca sorunlar kendiliğinden çözülecek sanılıyordu. Şimdi kalkınma insan odaklı olmaya başladı. Dengeli kalkınma anlayışı hakim olmaya başladı. Bu anlamda kır ve kentin birlikte düşünülmesi ve planlanması çok önemli." dedi.

Konferansın Avrupa kentlerinden gelen katılımcılarına bir mesaj vermek istediğini söyleyen Göymen, "Avrupa'nın pek çok ülkesinde 4 milyon Türk yaşıyor. Türkiye akla gelen her alanda Avrupa Birliği'ne yatay olarak girmiş durumda. Pek çok konuda bağları var. Bu bağları çözmek de kimsenin iradesine bağlı değil. Ekonomik, sosyal ve burada olduğu gibi çevre anlamında önemli ilişkilerimiz var. Türkiye, aniden tekerlek takıp başka bir yere taşımayacaksak orada olacak." diye konuştu.

Son Güncelleme: 02.06.2016 16:49
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.