03 Haziran 2016 Cuma 14:38
Kılıçdaroğlu: Alman Parlamentosu İçin Büyük Bir Talihsizlik

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana'daki ilk toplantısını bir otelde gerçekleştirdi. Basına kapalı toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, Almanya'da kabul edilen sözde soykırım tasarısının Alman parlamentosu için de büyük bir talihsizlik olduğunu söyledi.

Bir parlamentonun konusunun bu olay olmaması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, Almanya'ya gittiğinde yaptığı bütün görüşmelerde bu tasarının çok yanlış olduğunu, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkileri bozacağını söylediklerini ifade etti. Sadece Türkiye'yle Almanya arasında değil Almanya'da yaşayan vatandaşların, Türk kökenli Alman vatandaşları da rahatsız edeceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Oradaki ciddi huzursuzluklara kaynaklık yapacağını ifade ettim. Fakat anlayamadığım nokta şu; neredeyse her hafta Merkel ile görüşme var. Sayın Merkel ile görüşülüyor, neden bu konu yeterli ağırlıkta Almanya'ya hissettirilmedi. Biz muhalefet partisi olarak görüşmeleri yaptık ve görüşmelerde düşüncelerimizi ifade ettik." dedi.

Kılıçdaroğlu, kendisinin 5 ayrı yetkiliye konuyla ilgili mektup gönderdiğini hatırlatarak, "Ayrıca ben 5 ayrı yetkili kişiye, siyasi parti liderleri başta olmak üzere mektup gönderdim. Bunun Türkiye'yle Almanya ilişkilerini zedeleyeceğini ifade ettim. Alman parlamentosunun konusunun bu olmaması gerektiğini ifade ettik. Bütün görüşmelerde bu ayrıca ifade edildi. Ama Türkiye'nin maalesef dış politikada izlediği yanlış yol ve yöntemler kendi ağırlığının yeterince hissettirilmemesine yol açıyor." diye konuştu.

Almanya'da kabul edilen sözde soykırım tasarısının, Alman parlamentosu için de büyük bir talihsizlik olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bu tablo, bizim kaldıracağımız bir tablo değil. Defalarca söyledik. Bu olay tarihçiler tarafından ele alınıp değerlendirilmesi gereken bir olaydır diye. Öyle anlaşılıyor ki Almanya, soykırım olaylarında yanına bir kişi istiyor, bir devlet daha istiyor. Böyle bir arayışı var, öyle anlaşılıyor. Bu, gerçekten Alman Parlamentosu için büyük bir talihsizliktir." şeklinde konuştu.

Çiftçilerle yaptığı toplantı hakkında da bilgi veren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarım sektörünün büyük bir kısmının bankalara borçlu oldukları, bir anlamda borç batağında oldukları ifade edildi. Tarsim'in, yani tarım sigortasının, beklenen işlemi tam yerine getirmediğini ve bu bu anlamda da sorunlar yaşandığı ifade edildi. Aynı şekilde ürünlere verilen primlerin eğer zamanında açıklanabilirse çiftçinin hangi ürünü ekeceği konusunda bir iradesinin ortaya çıkacağı ifade edildi. Biz ürünü ekiyoruz ama kaç lira alacağımızı bilmiyoruz. Dolayısıyla ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktayız. Bu da açıklıkla ifade edildi. Ve özellikle izlenen dış politikanın tarıma büyük ölçüde zarar verdiği, yurt dışına ihracatta zorlandıkları bütün bileşenler tarafından 3 aşağı 5 yukarı ifade edildi. Kendileriyle üzerinde bir anlamda mutabakat sağladığımız konu, tarımın yeni bir politikaya ihtiyacı olduğu ve dolayısıyla Adana'nın tarımda çok önemli bir yer olduğu, dünyanın 3 büyük ovasından birisinin de Çukurova olduğu, dolayısıyla tarıma önem verir ve yeni bir politikayla güzel bir yol haritası belirleyebilirsek, Türkiye, tarımda dünyada önemli ülkelerden birisi olarak kendi varlığını sürdürür. Bu konuda görüş birliğine de varmış bulunuyoruz." Öte yandan, Kılıçdaroğlu'nun basın toplantısı düzenleyeceği salonda bomba araması yapıldı. Polis köpekleriyle yapılan aramanın ardından basın toplantısı gerçekleştirildi.

Son Güncelleme: 03.06.2016 14:38
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.