10 Haziran 2016 Cuma 11:48
Kilis'te Sahur Sofralarının Vazgeçilmezi: Halep Kahkesi

Kilis'te özellikle Ramazan ayında yapılan ve tok tuttuğuna inanılan "Halep Kahkesi" sahur sofralarının vazgeçilmezi. Halep kahkesi, iftardan önce hazırlanıp tezgahlarda satışa sunuluyor. Hammaddesi nohut mayası olan kahke, talep üzerine başta İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir'e de gönderiliyor.

Özellikle Ramazan ayında yapılan ve bir tür simit çeşidi olan Kahke, tok tuttuğuna inanıldığı için sahurda tüketiliyor. Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler de damak tatlarına yabancı olmayan Halep Kahkesi'nden bolca tüketiyor.

Tarihi Mercimekler Fırını'nın üçüncü kuşak ustalarından Murat Sevengül bu ürünün özellikle Ramazan ayında yapıldığını ve Kilis'e özgü olduğunu belirtti.

Şu anda Ramazan ayına yönelik Kahke ürettiklerini ifade eden Sevengül, "Halep kahkesinin yapılışı meslek gerektiren bir iştir. İçerisine hiçbir katkı maddesi katmıyoruz. Kahkeyi nohut mayası ile birlikte un, su ve özel bulamaç dediğimiz karışım ile yapıyoruz. Tecrübe gerektiren hamuru yoğurması bir hayli zahmetli. Hamuru yoğurduktan sonra kızarması için soda ilave ediyoruz. Daha sonra hamuru çörek otu ile işleyerek taş fırında odun ateşinde pişiriyoruz." dedi.

Sevengül, Halep Kahkesi'nin kilogramını 8 liradan satışa sunduklarını kaydetti.

'YAPIMI İÇİN SICAK ORTAM ŞART"

Kahke'nin yapımı için sıcak ortamın şart olduğunu belirten Sevengül, "Hamur, sıcak ortamı sevdiği için soğuk mermerin üzerinde yapılmaz. Tahta üzerinde, havasız ve sıcak ortamda hazırlanır. Halep Kahkesi denilmesinin sebebi ise Suriye'nin Halep kentinden gelmiştir. Kilis'te Halep kentine yakın olduğu için Kilis'te üretilir. Başka bir ilde Halep Kahkesi zor bulunur. Fırınımızda yıl boyunca Halep Kahkesi'ni taze olarak her gün yapıyor ve satışa sunuyoruz. Kilis dışında yaşayan hemşerilerimize kargo ile ulaştırıyoruz." diye konuştu.

Son Güncelleme: 10.06.2016 11:48
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.