10 Haziran 2016 Cuma 12:23
Mutfak Tüplerine Sıkı Takip

Bölücü terör örgütlerinin el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan mutfak tüpleri, satış ve dağıtım sürecinde denetlenecek. Bu amaçla, tüplerde seri numarası ve kare kod bulundurulması zorunlu olacak.

Terör örgütlerinin saldırılarını arttırmaları üzerine Başbakanlık, terör örgütlerinin kanlı eylemlerinde kullandıkları el yapımı patlayıcıların (EYP) yapımında kullanılan malzemelere yönelik sıkı bir gözetim ve denetim getirilmesi için çalışma başlattı.

Başbakan Binali Yıldırım, belirlenen tedbirleri hayata geçirecek kurumlara gerekli çalışmaları tamamlamaları konusunda talimat verdi. Verilen talimat üzerine 8 ve 9 Haziran'da iki toplantı yapıldı. Belirlenen tedbirleri hayata geçirecek kurumlara gerekli çalışmaları tamamlamaları talimatı verildi.

SERİ NUMARASI VE KAREKOD ZORUNLU OLACAK

Buna göre, terör örgütlerince EYP yapımında yoğun olarak kullanılan 12 kilogramlık tüplerin satış ve dağıtım sürecinin izlenmesi ve denetlenmesine öncelik verilecek. Sonrasında piknik tüpleri ile sanayide kullanılan diğer tüplerin satış ve dağıtım sürecinin izlenmesi ve denetlenmesi de ivedilikle sağlanacak. Bu amaçla, tüplerde seri numarası ve kare kod bulundurulması zorunlu olacak, dolumdan nihai tüketime kadar tüm sürecin online takibi, tüpü satın alan nihai tüketicinin kimlik bilgileri alınacak.

'Nitrat" içeren gübrelerin satışı 8 Haziran 2016 itibariyle durdurulmuştu. Başbakan Yıldırım'ın talimatı üzerine nitrat içeren gübreler başta olmak üzere tüm gübre hareketlerinin izlenmesi, kontrol ve denetimin etkinliğinin artırılması, piyasanın kayıt altına alınması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde yürütülen çalışmaların ivedilikle tamamlanması planlanıyor.

Tüplerin ve gübrelerin yanı sıra EYP yapımında kullanılabilecek olan ve piyasadan kolaylıkla temin edilebilen "nitrometan" gibi patlayıcı ve yanıcı maddelerin üretim aşamasından nihai tüketiciye kadar tüm aşamalarda etkin takibinin sağlanması, süreçte yaşanan kayıp ve kaçakların tespiti, terör örgütlerinin söz konusu maddelere ulaşımının zorlaştırılması amacıyla da Başbakanlık koordinasyonunda çalışmalar yürütülüyor.

Son Güncelleme: 10.06.2016 12:23
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.