09 Nisan 2016 Cumartesi 21:33
O İlin Valisinden Yetkiler Alındı? Komuta Artık Askerde

Nusaybin'de vali devre dışı komuta askerde
Mardin’in Nusaybin ilçesinde terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarda fazla şehit verilmesi üzerine strateji değiştirildi.

Buna göre, operasyona bundan sonra valiyerine ilçedeki üst rütbeli asker komuta edecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, “Gerekirse uzaktan imha yöntemi kullanılır” açıklamasının ardından operasyonların sürdürüldüğü mahallelerde patlayıcılarla tuzaklanmış ve içinde örgüt üyelerinin bulunduğu değerlendirilen 200 binanın uzaktan imha edilmesi gündemde.

Terör örgütü PKK'nın, çatışmaları kırsaldan şehirlere taşımasının ardından bölgede birçok ilçede başlatılan ‘temizleme ve süpürme operasyonları'nda Nusaybin en kritik nokta oldu. 

Diyarbakır'ın Sur ve Şırnak'ın Cizre ilçelerinde operasyonlardaki kayıplarının ardından PKK'nın, kırılma noktası olarak gördüğü Nusaybin'e büyük bir yığınak yaptığı ortaya çıktı. Güvenlik güçlerinin ilerlemekte zorlandığı ve en çok şehit verdiği Nusaybin'le ilgili yapılan istihbari risk analizinde, çok çarpıcı tespitlere yer verildi. 

İlgili kurumlarla da paylaşılan analizlerde, Suriye ile sınır olan Nusaybin'ne örgütün dağ kadrosundan 300'e yakın teröristin yerleştiği, PKK'nın şehirlerdeki yeni yapılanması YPS (Sivil Savunma Birlikleri) üyeleriyle bölgede 700 ila 800 civarında örgüt mensubu bulunduğu kaydedildi. 

17 KESKİN NİŞANCI TESPİT EDİLDİ

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği 6 mahallede şu ana kadar yapılan tespitlerde 17 keskin nişancının yerleştirildiği tespit edildi. Suriye'nin kuzeyindeki Kobani'den elde edilen ağır silahlar ve patlayıcıların da ilçeye getirildiği, sokak ve caddeler dışında çok sayıda binanın da patlayıcılarla tuzaklandığı belirtildi. Birbirinden uzak hücre evlerine yerleştikleri belirlenen PKK'lıların daha önce operasyonların yürütüldüğü ilçelerin aksine Nusaybin'de güvenlik güçleriyle çatışmadan kaçtığı, patlayıcılarla tuzak kurup, patlayıcıların infilak etmesinden sonra uzaktan yaylım ateşi açtıklarına da dikkat çekildi.

OPERASYONLAR TEK ELDEN

Hükümet, terörle mücadele konusunda Nusaybin'de yaşanan sorunları gidermek için izlenecek yeni stratejiyi de değerlendirdi. Bölgeye gidip inceleme yapan heyetin raporundan yola çıkılarak, farklı bir yönteme geçildi. Mardin valisi ile operasyonları yürüten ildeki güvenlik birimleri arasında yaşanan koordinasyon sıkıntısından sonra, önce valinin görevden alınması gündeme geldi. Ancak değişikliğin genel bir valiler kararnamesi yoluyla yapılması kararlaştırıldı. Yeni kararnameye kadar geçecek sürede sorun yaşanmaması için yeni bir mekanizma kuruldu. Bölgede istihbarat ve operasyonel kararlar tek elden yürütülecek. Operasyona, ilçedeki üst rütbeli asker komuta edecek. Yapılacak operasyonların kararları operasyonel birimler tarafından alınarak uygulanacak.

RİSKLİ BİNALARA UZAKTAN İMHA

Operasyonların yavaş ilerlemesi ve şehit sayısının artmasında PKK mensuplarının olduğu bölgede fazla sayıda sivil vatandaşın bulunmasının da etkili olduğu vurgusu yapıldı. 90 bin nüfuslu ilçede 60 bin kişinin evlerini terk ettiği, 30 bin kişinin halen bölgede barındığı, operasyonların devam ettiği 6 mahallede de siviller bulunduğu belirtildi. Örgütün sivillerin bölgeden çıkmasına izin vermediği, canlı kalkan olarak kullandığı, güvenlik güçlerinin de sivil kayıpların yaşanmaması için gösterdiği hassasiyet nedeniyle “temizleme ve süpürme” faaliyetlerinin yavaş yürüdüğü bildirildi.      

Son Güncelleme: 09.04.2016 21:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.